Sari la conținut

Avertizarea experților. Ce boală gravă puteți face dacă nu dormiți bine noaptea

Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA) au pus în evidență o legătură între durata și calitatea somnului și unele semne caracteristice ale bolii Alzheimer.

Ei au reliefat relația dintre depozitele de beta-amiloidă din creier și somnul insuficient. Plăcile de proteină beta-amiloidă sunt considerate neurotoxice, acumularea lor perturbând buna funcționare cerebrală.

Studiul s-a desfășurat pe persoane cu vârsta medie de 76 de ani. S-a demonstrat că cele care dormeau cel mai puțin și al căror somn era cel mai perturbat aveau cele mai ridicate concentrații de depozite dăunătoare. Întrebarea pe care și-o pun cercetătorii este ce apar mai întâi: tulburări ale somnului sau acumulările de beta-amiloidă.

Drept răspuns, ei amintesc un studiu recent care a arătat că somnul de proastă calitate perturbă capacitatea de ‘autocurățare’ a creierului, adică eliminarea particulelor toxice, printre care se află și beta-amiloida.

Specialiștii apreciază că, în acest context, dar și din alte motive, calitatea somnului persoanelor vârstnice trebuie să beneficieze de o mai mare atenție din partea serviciilor medicale.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel