Țigara electronică nu trebuie să fie vândută în afara farmaciilor, potrivit unui raport al Consiliului Superior al Sănătății din Belgia.
Pneumologi, oncologi și toxicologi ai acestei instituții avertizează în legătură cu prezența în aceste țigări a unor substanțe toxice insuficient cunoscute și a căror siguranță pe termen lung nu a fost suficient studiată. În același timp, semnalează ‘marea diversitate’ de produse, care, în opinia lor, creează diferite probleme în materie de etichetare sau în privința dozei de nicotină.
Raportul semnalează că țigara electronică se vinde ca un nou mijloc pentru a se renunța la fumat și, ca atare, trebuie să fie supusă unor ‘criterii de securitate și eficiență’. ‘Niciun produs comercializat astăzi în țara noastră nu răspunde acestor condiții’, avertizează experții belgieni.
Potrivit Consiliului Superior al Sănătății, eficiența acestui produs ‘nu este dovedită totdeauna’ în raport cu alte remedii vizând renunțarea la fumat.
Experții recomandă să se realizeze mai multe studii și să se ‘interzică’ afirmația potrivit căreia aceste țigări ar îmbunătăți starea de sănătate. Țigara electronică trebuie să fie tratată ca ‘un medicament’ și să fie vândută în farmacii, iar publicitatea referitoare la ea să fie limitată, potrivit experților. Aceștia cer, de asemenea, ca acest tip de țigară să fie interzis în locurile unde este interzis fumatul.
Raportul va fi examinat de ministrul belgian al sănătății, Laurette Onkelinx.