Categories: Ştiri sănătate

Avertizarea cercetătorilor: SAREA crește tensiunea arterială. În cât timp va ”scădea” dacă reduci consumul?

Avertizarea cercetătorilor: SAREA crește tensiunea arterială. În cât timp va ”scădea” dacă reduci consumul?

„Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă afecțiune cronică din lume și, pentru majoritatea adulților, aportul alimentar de sodiu afectează tensiunea arterială”, a declarat Deepak K. Gupta, profesor asociat de medicină și director al Centrului de Cercetare Cardiovasculară Translațională și Clinică Vanderbilt din cadrul Diviziei de Medicină Cardiovasculară la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, Nashville, Tennessee.

Concluzia cercetătorilor

Oamenii de știință au ajuns la următoarea concluzie: „reducerea consumului de sare poate scădea tensiunea arterială.”

Cercetătorii au măsurat tensiunea arterială a participanților în timpul dietei lor obișnuite și apoi au efectuat un studiu clinic pentru a vedea cum variațiile aportului de sodiu au afectat tensiunea arterială. Descoperirile sunt publicate în revista științifică JAMA.

Ce se întâmplă dacă reducem cantitatea de sare

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Reducerea aportului zilnic de sodiu cu aproximativ 4.000 mg a redus semnificativ tensiunea arterială sistolica la peste 70% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani în doar o săptămână”, au raportat oamenii de știință la conferința Asociației Americane a Inimii.

Studiul a implicat peste 200 de adulți, cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani, dintre care unii au participat și la studiul CARDIA (Dezvoltarea riscului arterei coronare la adulți tineri).

Participanții au fost împărțiți în două grupuri, unii au avut o dietă bogată în sodiu (cu 2.200 mg de sodiu adăugat în dieta zilnică), alții cu 500 mg de sodiu pe zi.

Apoi, participanții au schimbat dietele pentru o săptămână. Cercetatorii au descoperit ca o săptămână de dieta săracă în sodiu a redus semnificativ tensiunea arteriala sistolica la aproape 75% dintre adulti.

Tensiunea arterială sistolică a fost redusă semnificativ cu 7-8 mm Hg la cei care urmau o dietă săracă în sodiu în comparație cu participanții din grupul cu conținut ridicat de sodiu și cu 6 mm Hg în comparație cu cei cu dieta obișnuită.

Aceste reduceri ale tensiunii arteriale sistolice sunt comparabile cu reducerile realizate cu medicamentele antihipertensive comune.

„Descoperirile arată că scăderea tensiunii arteriale prin reducerea sodiului alimentar poate fi realizată rapid și în siguranță în decurs de o săptămână. Studiul nostru susține, de asemenea, poziția Asociației Americane a Inimii conform căreia consumul excesiv de sare, dincolo de nivelurile recomandate, este asociat cu o creștere a tensiunii arteriale”, a au declarat cercetătorii.

 

Recent Posts

Ce trebuie să faci pentru a obține o pensie de 35.000 lei? Află secretul pensiilor uriașe

Ce trebuie să faci pentru a obține o pensie de 35.000lei? Pensiile speciale au devenit…

16 minute ago

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo completă pentru fiecare regiune

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo pentru perioada 14-28 octombrie: Alternanțe…

49 de minute ago

Avertizarea unui medic: NU carne…, este cel mai periculos aliment pentru diabetici

Medic, despre alimentația diabeticilor, este cel mai periculos aliment! Un medic specialist vorbește despre alimentația…

o oră ago

Ce trebuie să știți despre cheaguri de sânge. Simptomele pe care NU trebuie să le ignorați

Ce trebuie să știți despre cheaguri de sânge. Un cheag de sânge este o afecțiune…

2 ore ago

Prof. dr. Vlad Ciurea dezvăluie secretul longevității: Este simplu. Așa se poate realiza

Prof. dr. Vlad Ciurea dezvăluie secretul longevității. Sunt recomandări simple ușor de aplicat în viața…

2 ore ago

”Apa dacilor”. Întărește sistemul imunitar și tratează peste 40 de afecțiuni

”Apa dacilor”. Întărește sistemul imunitar și tratează peste 40 de afecțiuni! Pe lângă faptul că…

3 ore ago

Citeste si: