Categories: Ştiri sănătate

Avertizarea cercetătorilor: SAREA crește tensiunea arterială. În cât timp va ”scădea” dacă reduci consumul?

Avertizarea cercetătorilor: SAREA crește tensiunea arterială. În cât timp va ”scădea” dacă reduci consumul?

„Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă afecțiune cronică din lume și, pentru majoritatea adulților, aportul alimentar de sodiu afectează tensiunea arterială”, a declarat Deepak K. Gupta, profesor asociat de medicină și director al Centrului de Cercetare Cardiovasculară Translațională și Clinică Vanderbilt din cadrul Diviziei de Medicină Cardiovasculară la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, Nashville, Tennessee.

Concluzia cercetătorilor

Oamenii de știință au ajuns la următoarea concluzie: „reducerea consumului de sare poate scădea tensiunea arterială.”

Cercetătorii au măsurat tensiunea arterială a participanților în timpul dietei lor obișnuite și apoi au efectuat un studiu clinic pentru a vedea cum variațiile aportului de sodiu au afectat tensiunea arterială. Descoperirile sunt publicate în revista științifică JAMA.

Ce se întâmplă dacă reducem cantitatea de sare

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Reducerea aportului zilnic de sodiu cu aproximativ 4.000 mg a redus semnificativ tensiunea arterială sistolica la peste 70% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani în doar o săptămână”, au raportat oamenii de știință la conferința Asociației Americane a Inimii.

Studiul a implicat peste 200 de adulți, cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani, dintre care unii au participat și la studiul CARDIA (Dezvoltarea riscului arterei coronare la adulți tineri).

Participanții au fost împărțiți în două grupuri, unii au avut o dietă bogată în sodiu (cu 2.200 mg de sodiu adăugat în dieta zilnică), alții cu 500 mg de sodiu pe zi.

Apoi, participanții au schimbat dietele pentru o săptămână. Cercetatorii au descoperit ca o săptămână de dieta săracă în sodiu a redus semnificativ tensiunea arteriala sistolica la aproape 75% dintre adulti.

Tensiunea arterială sistolică a fost redusă semnificativ cu 7-8 mm Hg la cei care urmau o dietă săracă în sodiu în comparație cu participanții din grupul cu conținut ridicat de sodiu și cu 6 mm Hg în comparație cu cei cu dieta obișnuită.

Aceste reduceri ale tensiunii arteriale sistolice sunt comparabile cu reducerile realizate cu medicamentele antihipertensive comune.

„Descoperirile arată că scăderea tensiunii arteriale prin reducerea sodiului alimentar poate fi realizată rapid și în siguranță în decurs de o săptămână. Studiul nostru susține, de asemenea, poziția Asociației Americane a Inimii conform căreia consumul excesiv de sare, dincolo de nivelurile recomandate, este asociat cu o creștere a tensiunii arteriale”, a au declarat cercetătorii.

 

Recent Posts

Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 – 20 noiembrie. Scapă de datorii și fac achiziții importante

Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…

6 ore ago

Combinația de medicamente care oprește progresia cancerului pulmonar cu peste 40% mai mult decât tratamentul standard

Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…

7 ore ago

Cum arată negii cancerigeni din zona intimă și cum îi poți trata

Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…

7 ore ago

Testul medical gratuit care poate depista cancerul înainte de apariția simptomelor

Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…

8 ore ago

Patru zodii scapă de ghinion după 15 noiembrie când Saturn iese din retrograd

Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…

8 ore ago

Psiholog: „10 lucruri pe care un om inteligent NU le face”

10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…

9 ore ago

Citeste si: