În urma programului de monitorizare a nivelului de pesticide s-a ajuns la concluzia că 97% din mostrele alimentare analizate conţin acest tip de chimicale, arată un raport al Autorității Europene pentru Securitate Alimentară.
Raportul arată însă că sănătatea consumatorilor nu a fost pusă în pericol pentru că nivelurile se încadrau în cele maxime admise. Reziduurile de pesticide au fost găsite în mâncare în toate cele 27 de ţări membre UE, dar şi în Islanda şi Norvegia.
Raportul mai arată că alimentele importate de ţările UE plus Norvegia şi Islanda aveau o concentraţie de pesticide de cinci ori mai ridicată decât cele locale: 7,9% faţă de 1,5%.
Cele mai mari concentraţii de astfel de chimicale au fost depistate în ovăz – 5,3%, salată verde – 3,4%, căpşuni – 2,8% şi piersici – 1,8%.
Cele mai puţine pesticide au fost depistate în produsele de origine animală.
În ultimii cinci ani, EFSA a lucrat intens la elaborarea unei metodologii care să permită măsurarea şi colectarea de date privitoare la diferite tipuri de chimicale conţinute în mâncare pentru a vedea cum se pot combina acestea şi care sunt nivelurile maxime care pot fi conţinute în aşa fel încât sănătatea oamenilor să nu fie afectată.