Sari la conținut

Avertizare ANM: Ce ne așteaptă după „cea mai călduroasă săptămână.” Fenomen periculos nemaîntâlnit în țara noastră

prognoza meteo
Sursă foto: DSP Alba
Prognoza meteo

Din cuprinsul articolului

Avertizare ANM. Elena Mateescu, directorul executiv al Administrație Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat că există o probabilitate foarte mare ca până la sfârșitul lunii iulie să înregistrăm un nou record de căldură, după ce luna iunie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice din România, relatează News.ro.

„Anul acesta, deja am înregistrat noi recorduri. Luna iunie a fost cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră și la nivel mondial. Acum ne confruntăm cu un al doilea val de caniculă, mai intens și de lungă durată, care afectează aproape toată țara. Nu se încheie aici, am actualizat estimările pentru luna iulie și există o probabilitate foarte mare ca la sfârșitul lunii să consemnăm temperaturi medii mai ridicate decât de obicei, stabilind astfel un nou record”, a declarat Elena Mateescu la Digi24. Directorul ANM a adăugat că „aceasta este săptămâna cu cele mai mari abateri termice”.

„Înregistrăm temperaturi cu până la 7 grade Celsius peste media obișnuită, aceasta fiind probabil cea mai călduroasă săptămână. Următoarea săptămână, între 15-22 iulie, se menține această tendință, cu abateri termice de până la 5 grade Celsius, dar va fi tot o săptămână caldă. Spre finalul săptămânii, ne așteptăm la temperaturi ridicate, mai ales în partea de sud a țării”, a subliniat Mateescu.

Secetă pedologică extremă

Mateescu a mai afirmat că ploile sunt insuficiente, în condițiile în care ne confruntăm deja cu o secetă pedologică extremă și puternică în mare parte din țară, exceptând câteva zone restrânse din vest, centru și est. „Până la sfârșitul lunii este puțin probabil să înregistrăm precipitații care să refacă rezerva de apă la valori favorabile. Este un an dificil, o vară dificilă pentru agricultură, cu temperaturi foarte ridicate și perioade lungi cu temperaturi de peste 32 de grade și precipitații insuficiente. Tendința pentru 2024 indică un an foarte secetos, care va fi cu siguranță unul dintre cei mai călduroși ani înregistrati în țara noastră”, a explicat Mateescu.

Peste 120 de recorduri de temperaturi maxime au fost înregistrate vineri și sâmbătă, a anunțat duminică Elena Mateescu la Digi24. Căldura extremă este așteptată să continue în zilele următoare, cu o posibilă scădere a temperaturilor abia de joi, și atunci doar în anumite zone, a mai spus Mateescu.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel