Categories: Stil de viaţă

Avertismentul unui nutriționist român: Nu mai folosiți acest tip de ulei! E toxic!

Acest ulei e toxic, spune nutriționistul Valentin Bunea. El promovează zilnic stilul de viață adoptat atât de el și de familia sa, cât și de clienții care îi solicită ajutorul în coordonarea programelor de slăbit, trage semnalul de alarmă în ceea ce privește consumul unui ulei atât de folosit în bucătăriile românilor.

Aceasta este postarea pe Facebook a nutriționistului:

”Despre uleiul de floarea-soarelui – de Valentin Bunea

Vrei să faci icre, maioneză, salată de vinete? Noi nu folosim ulei de floarea soarelui pentru că vine deja oxidat încă din fabrică prin procesul de extracție în care se folosesc temperaturi mari și solvenți chimici.

Este bogat în Omega 6. Fiind un ulei cu un procent extrem de ridicat de acizi grași polinesturați (omega 6) oxidează doar dacă este expus la oxigen, darămite dacă îl încălzim.

Acizii grași polinesturați când sunt încălziți se destramă ușor generând o cantitate mare de radicali liberi cu mult timp înainte să scoată fum.

Radicalii liberi sunt compuși chimici incompleți care „fură” electroni de la celulele noastre sănătoase pentru a se completa.

Când celulele devin 99,99% conform cu originalul și se multiplică apar celulele pre-canceroase. Și nu vrem așa ceva.

În plus, cu cât cantitatea de acizi grași omega 6 este mai mare și omega 3 mai mic, cu atât nivelul de inflamație din corp este mai mare.

Atenție, uleiul de floarea soarelui „fără colesterol” nu a avut niciodată colesterol pentru că semințele de floarea soarelui nu au colesterol”, conchide Valentin Bunea.

Nutriționistul care desființează uleiul de floarea soarelui și uleiurile polinesaturate  spune că cele mai bune variante pentru consumul uman sunt lipide mononesaturate  precum unt, ulei de măsline, untură și avocado.

Încălzirea repetată a uleiurilor vegetale duce la dezvoltarea compușilor cancerigeni

Uleiul de floarea-soarelui poate deveni toxic în urma expunerii repetate la temperaturi ridicate în timpul procesului de gătit. Încălzirea repetată a uleiului de floarea-soarelui la temperaturi înalte poate duce la deteriorarea compușilor prezenți în ulei și la formarea de substanțe potențial nocive, precum hidrocarburi aromatice policiclice (PAH). Aceasta este o problemă comună în cazul multor uleiuri vegetale, nu doar a uleiului de floarea-soarelui.

Un studiu a subliniat că încălzirea repetată a uleiurilor de gătit generează diverse compuși, inclusiv PAH, care au fost raportați ca fiind carcinogeni. Acest lucru înseamnă că atunci când uleiul de floarea-soarelui este expus la temperaturi ridicate, se pot forma substanțe chimice cu potențial cancerigen. În plus, consumul de uleiuri încălzite repetat și inhalarea fumurilor rezultate în timpul gătitului pot reprezenta un pericol serios pentru sănătate.

Prin încălzirea repetată, compușii inițiali din uleiurile vegetale pot suferi schimbări structurale și pot genera substanțe noi cu proprietăți potențial dăunătoare. În cazul uleiului de floarea-soarelui, această încălzire repetată poate duce la formarea de PAH, care pot fi daunatori sănătății umane și au fost asociati cu diverse efecte adverse, inclusiv riscul crescut de cancer.

Astfel, pentru a evita transformarea uleiului de floarea-soarelui într-o substanță toxică, este important să se evite încălzirea repetată sau la temperaturi excesive a acestuia în timpul gătitului. Optarea pentru uleiuri de gătit mai stabile la temperaturi ridicate, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de avocado, poate fi o opțiune mai sănătoasă în cazul gătitului la temperaturi înalte.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: