Schimbările climatice și furtunile din ce în ce mai violente au apărut ca urmare a încălzirii globale cauzate de emisiile necontrolate din atmosferă.
Dacă nu vor fi luate măsuri, pe termen lung care să reducă drastic emisiile din atmosferă, până în anul 2030, planeta se va reechilibra pe un alt nivel climatic care nu ne va mai permite viața ca specie.
”Furtunile noastre au și ele mai mult combustibil, Marea Mediterană e o sursă, dar și Marea Neagră e mai caldă la suprafața. E clar că trăim schimbarea și începem să trăim tot mai mult această dereglare care vine odată cu schimbarea.
Nu avem încălzire uniformă în spațiu și timp, avem și modificări în felul în care se manifestă fenomenele extreme. Din păcate, în anii ce vin, se vor accelera astfel de manifestări severe dacă și mersul încălzirii globale devine din ce în ce mai abrupt și avem emisii necontrolate în cantități din ce în ce mai mari.
Dereglajul devine regulă până se atinge un nou echilibru, care să însemne o planetă reechilibrată pe un alt nivel climatic, care să nu ne mai permită viața ca specie și noi tragem după noi alte specii. Am avut trufia să credem că suntem stăpânii ecosistemelor și amprenta noastră este și în multe din ecosistemele care altfel nu ar fi avut probleme atât de grave,” a declarat climatologul Minica Bijariu, pentru Digi24.
Potrivit specialistului în climatologie, trebuie acționat la nivel global, să reducem emisiile, ținta tratatului de la Paris, dacă va fi pusă în practică înseamnă să limităm creșterea temperaturilor cu 1,5 grade până la sfârșitul secolului, la nivel global, față de era preindustrială. Lucrul acesta nu ne aduce înapoi de 1950, dar cumpărăm timp, timp care îl putem folosi să ne adaptăm la ceea ce am stricat deja ca să nu se strice mai rău și să putem ține pasul cu schimbarea, chiar dezvoltându-ne. Asta ar însemna reducerea drastică a emisiilor în atmosferă, până în anul 2030 și neutralutatea climatică în 2050. Neutralitatea climatică înseamnă, ce aruncăm în atmosferă, ca gaz de seră, ca să poată fi absorbit de rezervoarele naturale sau, dacă avem tehnologii, să extragem în plus față de rezevoarele naturale, cum sunt oceanele sau biosfera, să atragem în plus cantități de dioxid de carbon, de exemplu pe care să le înmagazinăm cumva astfel încât să ținem sistemul în echilibru.