Din cuprinsul articolului
Avertismentul şefului SMURD cu privire la infecțiile respiratorii! Dr. Bogdan Opriţa, şeful UPU SMURD Bucureşti, a afirmat, recent, care este situația la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca din Capitală.
Șeful UPU SMURD spune că este o perioadă aglometară, mai ales în ceea ce priveşte cazurile de gripă sau infecţii respiratorii.
„Este o perioadă destul de agitată, deşi numărul de pacienţi este cam cu 100 mai puţini faţă de dinainte de pandemie. Acum avem cam 250-280 de pacienţi în 24 de ore. Atunci aveam cam 360-370 de pacienţi şi problema principală nu este legată de număr, ci despre timpul în care putem să rezolvăm cazurile”, spune medicul Bogdan Opriţa.
Dr. Bogdan Opriţa: Cuvântul urgenţă nu se referă la rezolvarea problemei
„Sosesc urgenţe, de la urgenţe absolute, până la să spunem urgenţe minore şi în esenţă aceşti pacienţi ne ocupă timp. Este clar că nu necesită spitalizare, dar trebuie să fii sigur că pacienţul nu are alte afecţiuni când este lăsat să plece acasă.
Cuvântul urgenţă nu se referă la rezolvarea problemei cât mai repede, se referă la gravitatea cazurilor. De multe ori sunt necesare mai multe ore, până când un caz este rezolvat”, a declarat Bogdan Opriţa, la Medika TV
Cazuri numeroase de infecţii respiratorii
„În această perioadă sunt foarte numeroase infecţiile repiratorii, care necesită spitalizare. Şi în acest moment avem în UPU, în spaţiul dedicat unor pacienţi, doi pacienţi cu gripă, care sunt internaţi, pentru că pe secţie izolatorul este plin (…) Sunt si cazuri grave care necesită consulturi multidisciplinare. Şi aceste cazuri fac la un moment dat să treneze”, a precizat Opriţa.
Care este timpul de aşteptare în UPU?
Dr. Bogdan Opriţa a menționat că totul depinde şi de urgenţa cu care ajunge pacientul la Urgenţe.
„Regulile de triaj sunt clare, până sunt văzuţi de primul medic, conform codului de triaj. Cod roşu şi galben – 10 minute. Până când se rezolvă cazul, au fost cazuri care au stat şi 10 ore, până li se fac toate investigaţiile necesare. Dar nu sunt cazurile cele mai frecvente”, a spus Opriţa, potrivit sursei citate.