Categories: Știrile zilei

Avertismentul șefului Casei de Pensii, înainte de majorarea de la 1 septembrie. „Unii pensionari au fost induși în eroare”

Noua lege a pensiilor prevede două recalculări ale veniturilor celor 5.000.000 de pensionari din România, însă nu toate persoanele vor primi majorări. Cert este că, potrivit Constituției, nimeni nu va primi o sumă mai mică.

Etapa inițială semnificativă a noii legi a pensiilor, recalcularea, este în curs de desfășurare de mai multe luni și este menită să ajute persoanele care au fost dezavantajate de calculele anterioare.

În consecință, există pensionari care vor primi o sumă suplimentară de 2 000 până la 3 000 de lei, în funcție de anii de muncă și de nivelul contribuțiilor plătite. 1 septembrie marchează finalizarea procesului de recalculare extinsă. Ulterior, va avea loc o „mică recalculare”, proces care se estimează că va dura aproximativ șase luni, încheindu-se în primăvara anului 2025.

Adeverințe pentru venituri neparmanente

Aici, pensionarii au mai mult timp la dispoziție pentru a aduce adeverințe în plus de la fostele locuri de muncă. Sunt luate în calcul doar veniturile nepermanente.

Sunt adeverințe pentru veniturile nepermanente cum ar fi sporuri, ore suplimentare, de weekend, de noapte, prime, diverse premieri etc. Autoritățile le recomandă pensionarilor să fie foarte atenți în momentul în care decid să aducă astfel de acte doveditoare deoarece în unele situații pensia poate scădea.

„Creșterile nu sunt atât de mari cum sunt la recalculare unde se acordă puncte de stabilitate care realizează venituri mai mari de 25 de ani. Aceste adeverințe le primi în mod frecvent la ghișeele caselor teritoriale de pensii.

Este termenul de 6 luni și primesc drepturile legale care li se cuvin începând cu data de 1 septembrie. Nu există un termen anume. Ei pot să vină oricând la ghișee să deună aceste adeverințe cu aceste sporuri”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Cu toate acestea, dacă sunt persoane care consideră că au nevoie de aceste documente pentru a completa dosarul de pensionare, trebuie să știe faptul că legea le conferă dreptul de a primi adeverințele cu vechimea în muncă.

„Acolo unde angajatorii sunt în activitate și funcționează, chiar dacă vorbim despre pensionari care nu mai fac parte din salariați în momentul de față ai respectivilor angajatori, angajatorii sunt obligați, conform Codului Muncii, să îi elibereze aceste adeverințe pentru foștii salariați. Sunt obligați prin lege”, a mai spus Daniel Baciu.

Sursă foto: captură ecran Antena 3 CNN

Cazul companiilor care și-au încetat activitatea

Cele mai multe probleme au fost produse de companiile care și-au încetat activitatea și a căror arhivă a fost preluată de către companii de arhivare.

Chiar dacă legislația din România le impune anumite tarife, există și situații în care au fost făcute abuzuri.

„Mai sunt situații cu angajatorii care nu mai sunt în activitate. Acolo, arhivele au fost preluate de acei operatori privați.

În aceste situații sunt cele mai mari probleme. Am avut și noi sesizări din partea pensionarilor la casele de pensii și la Casa Națională.

Este și anchetă din partea Oficiului Concurenței pe această temă unde sunt niște tarife mari, nejustificate. Pensionarii nu își permit să plătească aceste sume”, spun reprezentanții Casei Naționale de Pensii.

Potrivit unor informații oferite de Romania TV, costul unei adeverințe este de 100-120 de lei, dar s-a ajuns şi la sume mai mari. Daniel Baciu a spus că unii pensionari au plătit mii de lei ca să obțină aceste adeverințe.

„Acele sume cu 6000 de lei nu respectau acele tarife maximale, este foarte important să pun lucrul acesta. Ei luau niște bani care nu aveau nicio treabă cu reglementările care sunt în vigoare.

Organele abilitate ale statului ar trebui să ia măsurile legale care se impun pentru că nu este normal ca acești operatori să practice asemenea tarife.

O mare parte dintre pensionari sunt persoane vulnerabile și nu își permit să plătească asemenea sume pentru niște adeverințe care li se cuvin”, a conchis Daniel Baciu, președintele CNPP.

Recent Posts

Medic specialist: La ce niveluri de colesterol trebuie să fii atent?

Medic specialist, despre colesterol. Conform terminologiei medicale, colesterolul este un sterol și lipide conținute în…

15 minute ago

Anunț important pentru seniorii cu pensie mică și grupe de muncă. Când vor lua bani mai mulți?

Anunț de ultimă oră pentru seniorii cu pensie mică și grupe de muncă.După ce mai…

34 de minute ago

Dana Budeanu, despre ‘surpriza Călin Georgescu’: Oricine poate să ajungă exclusiv de pe Social Media

Rezultatele oferite de exit-poll-uri care arată succesul fabulos pe care Călin Georgescu, candidat prezidențiale 2024, …

55 de minute ago

Cum arată soția lui Călin Georgescu și ce ocupație are. Cristela este superbă!

Soția lui Călin Georgescu, candidat independent la prezidențiale, Cristela, a decis să nu facă campanie…

o oră ago

Vremea o ia razna la început de săptămână. Prognoza ANM a fost modificată de urgență

Luni, 25 noiembrie, este prognozat din nou un nou val de ninsori. ANM a schimbat…

2 ore ago

TikTok îl face președinte? Cine e Călin Georgescu, surpriza uriașă a alegerilor

Pentru numeroși români, până duminică seara, când s-au aflat rezultatele exit poll la alegerile prezidențiale,…

2 ore ago

Citeste si: