Din cuprinsul articolului
Pandemia covid-19 a expus cele mai slabe puncte ale sistemelor de sănătate împotriva cancerului. În tratamentul și cercetarea cancerului, urgența sanitară cauzată de coronavirus a evidențiat deficiențele sănătății în Europa, potrivit unui raport publicat în revista științifică The Lancet Oncology.
Textul subliniază că, dacă limitările actuale nu sunt abordate urgent, progresele în lupta împotriva cancerului vor fi amânate cu un deceniu.
„Suntem îngrijorați de faptul că Europa se îndreaptă către o epidemie de cancer în următorul deceniu dacă sistemele de sănătate și cercetarea în domeniul cancerului nu sunt prioritare urgent”, a declarat profesorul Mark Lawler, autorul principal al raportului.
„În contextul pandemiei de covid-19, Brexit-ului și invaziei ruse a Ucrainei, este mai important ca niciodată ca Europa să dezvolte un peisaj rezistent de cercetare a cancerului, care să joace un rol transformator în îmbunătățirea prevenției, diagnosticului, tratamentului și calității vieții pentru pacienții actuali și viitori”, a spus Lawler.
Cercetătorul regretă că „aproximativ un milion de diagnostice de cancer din Europa” au fost ratate în timpul pandemiei. Așadar, medicii se află în prezent într-o „cursă contra cronometru pentru a găsi aceste tipuri de cancer pierdute”.
Potrivit ElNacional, tot acest context evocă Europa către un viitor întunecat în domeniul tratamentului și cercetării cancerului. Pandemia a prins pe picior greșit lupta împotriva cancerului și a întârziat-o, împingând țările europene către un viitor în care subdiagnosticul și tratamentul lasă o panoramă aproape pandemică a acestei boli. Cu toate acestea, cercetătorii atrag atenția că prin finanțare și acțiune rapidă, lovitura poate fi atenuată.
Cancerul, o prioritate în cercetare
Comisia Europeană Groundshot recomandă Comunităţii Europene pentru Cercetarea Cancerului să accelereze răspunsul cercetării la impactul indirect al pandemiei de covid-19 asupra cancerului. În plus, ei subliniază că cancerul trebuie protejat corespunzător și să li se acorde prioritate în cadrul agendelor de cercetare europene actuale și viitoare.
Ei recomandă, de asemenea, ca finanțarea europeană pentru cercetarea cancerului să atenueze impactul Brexit-ului și al altor provocări politice, asigurându-se că Regatul Unit poate continua să se angajeze cu partenerii europeni și să contribuie la activitățile europene de cercetare și inovare în domeniul cancerului. Și, mai presus de toate, Comisia solicită dublarea bugetului european pentru cercetare.