Sari la conținut

Avertismentul oamenilor de știință: ne îndreptăm spre o epidemie de miopie! Categoria de vârstă cea mai afectată

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oamenii de știință avertizează asupra apariției unei epidemii de miopie, odată cu apariția problemelor de vedere la boomers, născuți la sfârșitul anilor 60, potrivit publicației Top Sante.

În ultimul deceniu, un număr tot mai mare de studii au indicat legătura dintre lipsa de expunere la lumina zilei și dezvoltarea miopiei la copii. De această dată, creșterea apariției miopiei la vârsta adultă, mai precis la persoanele născute de la sfârșitul anilor 1960, este cea care îngrijorează oamenii de știință. „Aceasta este acum o problemă internațională urgentă de sănătate publică, cu o „epidemie” emergentă de miopie”, spun cercetătorii de la consorțiul Biobank Eye and Vision din Marea Britanie.

Cercetătorii și-au colectat datele despre sănătatea ochilor adulți de la 107.442 de participanți la studiul Biobank din Marea Britanie cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, născuți între 1939 și 1970. Ei au putut determina că persoanele născute la sfârșitul anilor 1960 au cu 10% mai multe șanse de a fi miope decât persoanele născute cu trei decenii mai devreme.

  • Dintre persoanele născute între 1939 și 1944: 12,6% au dezvoltat miopie în copilărie și 7,4% au dezvoltat-o mai târziu în viață.
  • Dintre persoanele născute între 1965 și 1970: 15,6% au dezvoltat miopie în copilărie și 13,6% au dezvoltat-o mai târziu în viață.

În general, proporția persoanelor cu miopie din cohortele cele mai în vârstă și cele mai tinere a crescut de la 20% la 29,2%”, subliniază oamenii de știință.

MOTIVELE ACESTEI EPIDEMII DE MIOPIE

Pentru cercetători, multiple motive de mediu pot explica de ce am trecut de la 1 persoană din 5 la 1 din 3 persoane afectate de această tulburare de vedere.

  • Prelungirea duratei studiilor, prin urmare, creșterea timpului petrecut studiind (în cărți, precum și în fața ecranelor) mai degrabă decât în aer liber.
  • O creștere a timpului liber petrecut în fața mai multor ecrane (televizor, console, tablete etc.)
  • O schimbare a dietei

„Aceste influențe diferite joacă asupra riscului genetic al miopiei, dar, știind acest lucru, această tendință poate fi stabilizată sau chiar inversată”, insistă cercetătorii.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel