Categories: Ştiri sănătate

Avertismentul medicului privind suplimentele alimentare! NU le folosiți fără acceptul medicului specialist

În contextul variațiilor de temperatură, Dr. Florin Ioan Bălănică  a lansat o serie de răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări legate de suplimentele alimentare. De asemenea, a fost emisă și o listă cu tipuri de suplimente alimentare.

Avertismentul medicului privind suplimentele alimentare! NU le folosiți fără acceptul medicului specialist

Cât de eficiente, periculoase sau inofensive sunt suplimentele alimentare.

Accesul facil la aceste suplimente, ideea că nu-mi pot face rău chiar dacă nu-mi fac bine ne fac să fim ușor neatenți și să cumpărăm din rațiuni care nu au legătură uneori cu realitatea. Astăzi, suplimentele le găsim peste tot.

Consumăm pentru că așa vedem în mediul social din care facem parte, pentru că „mi-a scăzut imunitatea”, pentru că e la modă, repetitiv, an de an, chiar dacă vedem sau nu un efect real.

Vine toamna sau primăvara iar variațiile de temperatură sunt din ce în ce mai mari. Ce facem? Ne înfofolim și fuga la farmacie să ne suplimentăm, că așa este la modă și așa am văzut că fac mai mulți prieteni din grupul social din care facem parte.

În realitate, trebuie să recăpătăm adaptarea la mediu și să construim o bază corectă sănătății noastre, fundamentată pe alimentație, mișcare adaptată, managementul stresului și al compulsiilor de tot felul și apartenența la grupul social sănătos.

Trăim în mediu controlat și am pierdut adaptarea la mediu. Corpul uman are nevoie de 3 săptămâni pentru a se adapta unei diferențe de temperatură de 4 grade.

Noi experimentăm o diferență de mai mult de 4 grade de dimineață și până seara, iar corpul resimte acest lucru, potrivit csid.ro.

Ce sunt suplimentele alimentare

Citiți eticheta produsului pe care intenționați să îl consumați

„Preparate sub formă de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide care au în compoziția lor macro- și micronutrienți și/sau alte substanțe comestibile, care sunt consumate în cantități definite, în mod suplimentar față de aportul alimentar obișnuit”, potrivit Ministerul Sănătății.

Românii ar trebui să se obișnuiasă să citească etichetele produselor pe care intenționați să îl consume. În principiu, suplimentele alimentare nu trebuie să aibă efecte adverse raportat la modul de administrare recomandat, beneficiile fiind mai mari decât riscurile. Dar specialiștii recomandă

Tipuri de suplimente alimentare

De exemplu, vitamina D este importantă pentru oase puternice. Acidul folic scade riscul unor defecte congenitale. Acizii graşi Omega 3 din uleiurile produse din peşte sau din in pot ajuta în cazul persoanelor care se confruntă cu boli de inimă.

Cum alegi sănătos? Simplu, mergi la un specialist să ți le recomande, dacă ai nevoie. Suplimentele nu pot înlocui alimentația sănătoasă, ci o pot succeda, atunci când este cazul.

Tipuri de suplimente în diverse etape ale vieții: copii, adulți și seniori

Vitamine și elemente minerale

Proteine pure sau sub formă de concentrate proteice, izolate proteice și hidrolizate proteice, aminoacizi și amestecuri ale acestora

Uleiuri alimentare considerate dietetice (de exemplu: uleiuri din germeni de semințe de cereale, uleiuri din ficat de pește) și acizi grași polinesaturati esențiali

Fosfolipide – lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide

Fibre alimentare până la cantitatea de 24 g/zi

Produse și lapte pentru copii, indiferent de vârsta de administrare, dar fără indicații terapeutice; lapte cu cereale sau fructe

Suplimente cu indicație osteoarticulară pentru femei și seniori

Produse pentru slăbit și pentru menținerea greutății corporale, fără indicații terapeutice

Probiotice, prebiotice, simbiotice – alimente funcționale care reglează flora microbiană intestinală

Produse pentru sportivi care conțin vitamine, elemente minerale, proteine, hidrolizate proteice, aminoacizi, glucide ușor asimilabile, acizi grași esențiali și alți nutrienți cu rol în susținerea efortului sportiv, în refacerea post-efort, în dezvoltarea și menținerea masei musculare

Suplimentele pot interfera cu starea de sănătate sau cu administrarea de medicamente?

Răspunsul este DA!

De exemplu, vitamina K poate reduce efectele medicamentelor de diluare a sângelui. Sunătoarea poate interfera cu antidepresivele şi pilulele contraceptive.

Antioxidanții, cum ar fi vitaminele C şi E, ar putea reduce eficacitatea unor medicamente folosite în chimioterapie pentru patologiile oncologice.

Unele ingrediente pe care le găsim în suplimentele alimentare sunt adăugate în ultimul timp și în alimente, precum cerealele pentru micul dejun şi o serie de băuturi. De aceea, e posibil să acumulăm din aceste substanțe mai mult decât avem nevoie, ceea ce nu poate fi bine pentru sănătatea noastră.

De exemplu, prea multă vitamina A poate provoca dureri de cap şi leziuni hepatice şi poate cauza unele defecte congenitale.

Excesul de fier cauzează greaţă, vărsături şi poate dăuna ficatului şi altor organe

Este contraindicat să luăm suplimente alimentare pentru a trata o afecţiune de sănătate pe care am diagnosticat-o singuri, fără a consulta specialist.

Nu este recomandat să luăm suplimente în locul medicamentelor prescrise sau în combinaţie cu acestea, fără aprobarea medicului!

În plus, atunci când suntem programați pentru o procedură chirurgicală, indiferent de tipul ei, este important să îi spunem medicului ce suplimente alimentare luăm.

„Natural” nu înseamnă întotdeauna sigur! Siguranţa unui supliment depinde de multe aspecte, cum ar fi modul în care acesta funcţionează în organism, felul în care este preparat şi doza utilizată.

Dacă te gândești să iei suplimente alimentare, ia în calcul următoarele:

  • Cunoaște-te pe tine și nevoile tale
  • Setează corect nutriția
  • Adaptează mișcarea funcțională
  • Învață să trăiești cu stresul și adoptă strategii de management al acestuia
  • Integrează-te în grupul social corect
  • Gândește-te la motivul suplimentării (vârstă, deficitul unui nutrient, performanță sportivă, sex etc.)
  • Nu în ultimul rând, cere opinia unui medic!

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: