Din cuprinsul articolului
Aceste tipuri de cancer, inclusiv cancerele pancreatice și intestinale, au adesea simptome pentru care oamenii nu sunt examinați până nu este prea târziu, iar experții medicali ne îndeamnă să evaluăm semnele de avertizare timpurii.
Un medic a emis un avertisment despre unele tipuri de cancer, supranumit și „ucigașul tăcut” și despre simptomele lor de avertizare timpurii pentru ca oamenii să fie examinați.
Adesea, persoanele nu merg la medicul de familie atunci când prezintă aceste semne, trecându-le cu vederea.
Dar acest lucru oferă cancerului șansa de a crește și de a face tratamentul și mai dificil. Ele se pot suprapune, de asemenea, cu afecțiuni mai puțin grave/
Termenul „ucigaș tăcut” este folosit pentru a descrie cancerele care uneori nu provoacă simptome precoce vizibile, relatează Liverpool Echo.
Pentru a ajuta oamenii să identifice când ar trebui să caute ajutor, dr. Ahmed El-Modir, oncolog consultant la Spire Little Aston Hospital, a împărtășit șapte exemple și factorii de risc din spatele lor. Acestea includ cancerul intestinal, cervical, hepatic, pulmonar, ovarian, de prostată și pancreatic.
Acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din Marea Britanie, conform NHS, care afectează mai ales persoanele cu vârsta peste 60 de ani.
Simptomele comune includ dureri abdominale persistente, balonare, crampe și modificări ale obiceiurilor intestinale (de exemplu, constipație, diaree sau scaune mai subțiri). De asemenea, este posibil să observați sânge în scaune, să aveți nevoia de a vă deschide intestinele chiar și după ce ați evacuat recent și să pierdeți în greutate neintenționat.
Vârsta este unul dintre cei mai mari factori de risc, dar ar trebui să țineți cont și de istoricul familiei și de obiceiuri precum fumatul și consumul de alcool.
Cancerul de col uterin este un cancer care se găsește oriunde în colul uterin. Crește foarte lent și poate fi adesea detectat printr-un test de screening cervical.
Simptomele comune includ sângerări vaginale între menstruații, în timpul sau după contactul intim și după menopauză, perioade mai abundente, modificări ale secreției vaginale, dureri în timpul sexului și dureri în partea inferioară a spatelui, a abdomenului inferior și a zonei pelvine.
Potrivit doctorului El-Modir, cancerul de col uterin este mai frecvent la cei sub 45 de ani și la cei cu un sistem imunitar slăbit, de exemplu, din cauza HIV sau SIDA.
Riscul dumneavoastră de cancer de col uterin este, de asemenea, mai mare dacă ați născut copii înainte de vârsta de 17 ani, ați avut nașteri multiple, nu ați fost vaccinată împotriva HPV sau ați avut anterior cancer de vezică urinară, rinichi, vaginal sau vulval.
Acesta se găsește oriunde în ficat, iar pericolul depinde de locul în care se găsește și de cât de mare este.
Multe dintre simptome se referă la probleme digestive, cum ar fi greață, vărsături, scaune mai palide, urină mai închisă la culoare și senzație de sațietate după ce ai mâncat doar o cantitate mică de alimente. Este posibil să observați un nodul în partea dreaptă sus a abdomenului, să simțiți durere în această zonă și să experimentați umflături abdominale care nu sunt cauzate de mâncare.
Alte simptome includ icter, în care albul ochilor devine galben, durere în umărul drept, pierdere neintenționată în greutate, pierderea poftei de mâncare, oboseală, febră și stare de rău.
Sunteți mai expuși riscului de a dezvolta acest cancer dacă sunteți de sex masculin, aveți antecedente familiale, aveți peste 60 de ani sau dacă aveți diabet, hepatită sau trepte hepatice.
Aceasta este o formă de cancer foarte gravă, dar comună, peste 43.000 de persoane din Marea Britanie fiind diagnosticate în fiecare an.
Simptomele includ tuse persistentă, dificultăți de respirație atunci când desfășurați activități care de obicei nu implică o tensiune, tuse cu sânge, oboseală, pierderea poftei de mâncare, durere în piept sau umeri, infecții repetate sau persistente în piept și scădere neintenționată în greutate.
Fumatul vă expune un risc mai mare de a dezvolta acest cancer, precum și substanțe chimice toxice precum azbest, arsen și fum de cărbune și expunerea la niveluri ridicate de gaz radon.
Cancerul ovarian îi afectează mai ales pe cei peste 50 de ani, dar oricine are ovare poate fi diagnosticată cu acesta.
Multe dintre simptome sunt similare cu cele ale unei perioade menstruale, inclusiv balonare abdominală, dureri de spate, oboseală și durere persistentă sau sensibilitate în zona pelviană.
Alte simptome includ constipație, diaree, pierderea poftei de mâncare, senzație de sațietate după ce ați mâncat doar o cantitate mică, scăderea neintenționată în greutate, nevoia bruscă de a urina și urinarea mai des.
Riscul de a dezvolta cancer ovarian crește pe măsură ce îmbătrânești dar și cu antecedente familiale, ai endometrioză sau diabet și nu ai folosit niciodată vreo contracepție hormonală.
Acest cancer afectează pancreasul și simptomele includ balonare, modificări ale scaunelor, constipație, diaree, greață și vărsături.
De asemenea, este posibil să aveți dureri de spate și dureri în partea superioară a abdomenului, care se simt mai bine atunci când vă aplecați în față și mai rău atunci când vă culcați sau mâncați. Alte simptome includ icter, în care albul ochilor devine galben, pierderea neintenționată în greutate, pierderea poftei de mâncare, febră și oboseală.
Este posibil să aveți mai multe șanse de a face cancer pancreatic dacă aveți peste 75 de ani sau aveți antecedente familiale. Anumite afecțiuni medicale cresc, de asemenea, riscul, inclusiv pancreatita cronică, diabetul, calculii biliari și sindromul metabolic.
Cancerul de prostată se dezvoltă de obicei lent, așa că este posibil să nu existe semne timp de mulți ani. Simptomele cancerului de prostată apar de obicei numai odată ce tumora este suficient de mare pentru a apăsa pe uretra.
Simptomele includ dificultăți la urinare, nevoia de a urina mai des și senzația că vezica urinară nu este complet goală chiar și după urinare.
Riscul dumneavoastră de cancer de prostată crește odată cu vârsta și dacă sunteți supraponderal sau obez sau aveți o rudă apropiată care a avut cancer de prostată. Riscul dumneavoastră este, de asemenea, crescut din cauza etniei, precum și a dietei.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…