Sari la conținut

Avertismentul medicilor. Tot mai mulți copii dezvoltă acest sindrom din cauza școlii online

Școala online, efecte nedorite. Medicii oftalmologi atrag atenția că tot mai mulţi copii ajung, în ultima perioadă, la control din cauza ochilor înroşiţi şi iritaţi, care lăcrimează, cu vedere blurată şi dureri de cap.

Diagnosticul pe care îl primesc majoritatea este sindromul stresului ocular digital, din cauza satului în faţa dispozitivelor electronice pentru orele online şi a izolării în case.

Se plâng că au ochii iritați și dureri de cap

„Asistăm la o schimbare de paradigmă în consultaţiile oftalmologice. Dacă până acum îşi aduceau părinţii copiii la consult, fiindcă ştiau că este necesar, în ultimul an, copiii îi determină pe părinţi să îi aducă la control pentru că pentru tot ce s-a întâmplat în online, ochişorii lor nu au fost pregătiţi să facă faţă.

Se plâng că au ochişorii roşii, că sunt iritaţi, că lăcrimează sau că au vedere blurată şi dureri de cap. Nu s-au plâns până acum fiindcă viaţa lor obişnuită era şcoala, afară şi joaca, iar acum, fiind obligaţi să stea mai mult în interior, au apărut afecţiuni diferite care, de la săptămână la săptămână, s-au acumulat şi i-au determinat pe părinţi să îi aducă.

Nu au fost pregătiţi pentru tot ce înseamnă online, dispozitivele, în afară de laptop, tabletă şi PC care sunt în regulă, foarte mulţi copii lucrează pe telefon. Telefoanele sunt foarte aproape, au ecrane mici şi le solicită extraordinar de mult ochii. Toată această solicitare, adunată timp de săptămâni, de luni, duce la un sindrom de stres ocular”, a declarat medicul primar oftalmolog Meda Neagoe, potrivit spotmedia.ro.

Sindrom de stres ocular digital

Doctorul susţine că această afecţiune este numită stres ocular digital, care dă simptome subiective, înroşirea ochilor, iritaţie, lăcrimare, mâncărime, vedere înceţoşată, după care duce şi la simptome obiective, durere de cap, contractură musculară, adoptarea de poziţii vicioase.

„Acest sindrom de stres ocular digital nu se datorează online-ului, ci şi faptului că online presupune să stai foarte mult în casă, nu e atâta lumină naturală cât este necesar şi totul se întâmplă la o distanţă foarte mică.

Şi atunci copiii care sunt în creştere şi au ochişorii în creştere, la această creştere naturală contribuie toată contractura musculaturii oculare, care se focusează în aproape şi care, pe lângă creşterea anatomică, trage efectiv de ochi, îl lungeşte şi duce la aşa-numita miopie funcţională, datorită statului aproape de dispozitiv.

Stresul ocular digital duce în final la sindromul viziopostular, în care, pe lângă afecţiunea oftalmologică, apar diferite contracturi, care duc la dureri de cap, de senzaţii de ameţeală”, susţine medicul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel