Sari la conținut

Avertismentul medicilor: dacă suferi de această boală, NU CONSUMA ridiche

ridichii
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
Beneficiile ridichiilor

Ce sunt ridichile? Această rădăcină crocantă, piperată este un membru al familiei Brassica; cea mai cunoscută fiind ridichea cu piele roșie (Raphanus sativus), alte soiuri includ mooli sau daikon alb mai mare, dar mai blând, precum și altele cu culori ale pielii, inclusiv violet, negru și galben.

Beneficiile nutriționale ale ridichilor

O porție de 80 g de ridiche (cu coajă roșie, crudă) oferă:

  • 10kcal/39KJ
  • · 0,6 g proteine
  • · 0,2 g grăsime
  • · 1,5 g carbohidrați
  • · 1,0 g fibre
  • · 192 mg potasiu
  • · 30 mcg acid folic
  • · 14 mg vitamina C

5 beneficii de top pentru sănătate ale ridichilor

1. Sursă de sulforafan

Ca și alți membri ai familiei Brassica, ridichile furnizează un compus care poate fi transformat în sulforafan. Acest fitochimic bogat în sulf este benefic din mai multe motive, inclusiv capacitatea sa de a reduce potențial riscul de cancer – face acest lucru prin protejarea celulelor de deteriorarea ADN-ului, precum și prin inactivarea agenților cancerigeni.

2. Bun pentru sănătatea inimii

Ridichile sunt prietenoase cu inima datorită faptului că sunt o sursă de sulforafan, precum și alți compuși vegetali, cum ar fi antocianinele.

Cu o acțiune antioxidantă protectoare, acești compuși vegetali ajută la reducerea daunelor inflamatorii cauzate de stresul oxidativ, proces care joacă un rol cheie în dezvoltarea bolilor de inimă. Aceste leziuni inflamatorii pot duce la hipertensiune arterială și ateroscleroză.

3. O sursă de antioxidanți

Atât frunzele, cât și rădăcina ridichei sunt o sursă de antioxidanți, frunzele furnizează flavonoli precum epicatechina, iar rădăcinile furnizează compuși precum pirogalolul și alți fenoli.

Ridichile conțin și vitamina C, care, împreună cu ceilalți fitonutrienți, ajută la protejarea celulelor organismului de efectele dăunătoare ale îmbătrânirii sau ale unui stil de viață nesănătos.

4. Are proprietăți antifungice

Ridichile conțin un compus natural anti-fungic (RsAFP2) care poate fi eficient împotriva drojdiei Candida albicans, care, dacă este lăsată să prolifereze, poate provoca infecții vaginale cu drojdie și afte.

5.  Susține funcția ficatului și digestia

Ridichea, în special ridichea neagră, poate stimula sucurile digestive și în special fluxul biliar. Bila este produsă de ficat și este folosită de sistemul digestiv pentru a digera și gestiona grăsimile, precum și pentru a elimina toxinele și deșeurile din ficat.

Ridichile sunt sigure pentru toată lumea?

Ridichile sunt o incluziune sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, cu toate acestea, dacă aveți o problemă cu tiroida, sunteți sfătuiți să minimizați cantitatea de legume crucifere pe care o consumați.

Acest lucru se datorează faptului că aceste legume pot interfera cu absorbția iodului, care este necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni. Cu toate acestea, merită să rețineți că ar trebui să mâncați o cantitate rezonabilă în mod constant pentru ca aceasta să fie o problemă.

Dacă suferiți de calculi biliari, ar trebui să fiți conștienți de faptul că consumul de ridichi, în special ridichie neagră, poate promova fluxul de bilă, așa că consultați-vă medicul înainte de a crește aportul.

Deși ridichile par a fi benefice pentru cei cu diabet zaharat, consumul în cantități mari poate afecta nivelul zahărului din sânge, așa că dacă aveți o problemă diagnosticată de zahăr din sânge, cum ar fi diabetul, ar trebui să vă monitorizați cu atenție glicemia, potrivit BBC Good Food.

În cele din urmă, deși alergia la ridichi este rară, poate fi relevantă pentru anumite persoane susceptibile.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel