Sari la conținut

Avertismentul medicilor: dacă observi asta pe ughii, fă-ți un control de tiroidă! Ar putea ascunde o boală gravă ce îți poate pune viața în pericol

Culoarea unghiilor
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Culoarea unghiilor

Fie că este vorba de o unghie ruptă sau de o unghie ciobită, probabil că vei încadra majoritatea problemelor cu unghiile ca fiind nimic mai mult decât micile supărări ale vieții. Cu toate acestea, dacă știi unde să te uiți, unghiile tale ar putea deține cheia cât de sănătoasă este o parte vitală a corpului tău. Potrivit medicilor, dacă observați ceva în special pe unghii, ar trebui să vă faceți controlul tiroidei.

Dacă vezi decolorare albă pe unghii, ar putea fi un semn de onicoliză.

Dearbhaile Collins, PhD, medic la Spitalul Universitar Cork, spune că onicoliza, denumită și unghiile lui Plummer, este o afecțiune medicală obișnuită care „apare atunci când unghiile se desprind de patul unghial de sub ea”.

Această separare duce de obicei la o decolorare albă. În timp ce unghia ta devine cel mai frecvent albă „din cauza prezenței aerului”, Collins observă că unghia ta poate deveni, de asemenea, maro sau verde dacă este infectată din cauza onicolizei.

 

Onicoliza poate fi un indiciu precoce că aveți boală tiroidiană.

O analiză  din 2019, publicată în The Pan African Medical Journal, a stabilit că onichioliza poate fi asociată cu bolile tiroidiene, în special cu hipertiroidismul.

Aceasta este o afecțiune în care tiroida ta este hiperactivă și produce mai mulți hormoni tiroidieni decât are nevoie corpul tău, conform MedlinePlus.

Alte simptome ale hipertiroidismului includ slăbiciune musculară, bătăi rapide și neregulate ale inimii, scădere în greutate și schimbări de dispoziție.

„Orice onicoliză inexplicabilă ar trebui să-l determine pe clinician să investigheze clientul pentru hipertiroidism asimptomatic”, spun cercetătorii în raport.

Cu toate acestea, Spencer Kroll, MD, un specialist în medicină internă c, spune că onicoliza poate rezulta și din hipotiroidism – care este afecțiunea opusă, în care tiroida este subactivă și nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru organism.

Dacă aveți, de asemenea, „creștere neașteptată în greutate, oboseală semnificativă, perioade menstruale neregulae și probleme cu părul”, ar trebui să fiți verificat pentru hipotiroidism, spune Kroll.

Alte probleme legate de unghii pot semnala, de asemenea, o boală tiroidiană.

Leann Poston, medic licențiat și expert în sănătate pentru Invigor Medical, spune că onicoliza nu este însă singura problemă a unghiilor asociată cu boala tiroidiană.

Pe lângă decolorarea albă, este posibil să observați și că unghiile sunt groase, uscate și casante, precum și că se sfărâmă sau se rup ușor.

De asemenea, unghiile tale pot începe să crească mai lent sau mai repede decât în mod normal și s-ar putea „curba în sus din cauza vârfului degetului umflat și a pielii îngroșate din jurul unghiei”, spune Poston.

Boala tiroidiană netratată poate provoca complicații grave.

Glanda tiroidă afectează diverse țesuturi și organe din întregul corp, ceea ce înseamnă că boala tiroidiană netratată poate afecta multe părți diferite ale corpului. Mehmet Oz, MD, specialist în sondaj cardiotoracic și gazda The Dr. Oz Show, spune că atât hipertiroidismul, cât și hipotiroidismul pot avea complicații grave dacă nu sunt tratate.

Pentru hipertiroidism, este posibil să aveți mai multe probleme cardiace, „cum ar fi o tulburare de ritm cardiac numită fibrilație atrială, care crește riscul de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă congestivă”, spune el. De asemenea, puteți fi mai predispus la oase slăbite, precum și la ochi bombați, roșii sau umflați. Hipertiroidismul poate duce, de asemenea, la „criză tiroidiană”, care este o afecțiune rară, dar care poate pune viața în pericol, spune Oz.

Între timp, hipotiroidismul poate afecta și inima și poate fi asociat cu un risc crescut de boli de inimă și insuficiență cardiacă. Kroll spune că „boala tiroidiană subactivă netratată poate duce și la depresie severă, scăderea stării mentale, hipotermie și alte simptome legate de încetinirea funcției în mai multe organe”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel