Sari la conținut

Avertismentul medicilor: aceste băuturi sunt legate de cancerul colorectal timpuriu

Cancer colorectal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Legătura dintre diabetul de tip 2 și cancerul colorectal

De la începutul anilor 1990, cazurile de cancer colorectal s-au dublat la adulții sub 50 de ani. Acum este al treilea cel mai frecvent cancer din lume. Cercetătorii susțin că factorii principali care contribuie se referă la mediu și stilul de viață. O dietă nesănătoasă, în special, poate fi una dintre cauzele principale ale dezvoltării acestui cancer.

Nu este un secret pentru nimeni că oamenilor le place să se bucure de băuturi dulci. De la sucuri îmbuteliate până la băuturi mixte și creații de cafea, băuturile dulci nu lipsesc. Sucurile zaharoase, chiar și cele care au zero calorii și conțin îndulcitori artificiali, cresc riscul de cancer colorectal.

Într-o meta-analiză recentă a peste 100 de studii, rezultatele au indicat că jumătate dintre adulții mai tineri cu cancer colorectal erau fie supraponderali, fie obezi.

Un studiu mai nou publicat în revista Gut a găsit dovezi mai substanțiale care susțin acest lucru.

Studiul Gut

Cercetătorii au folosit Nurses’ Health Study II, unde aproximativ 96.000 de femei au raportat exact ce băuturi au băut la fiecare patru ani. Tendința comună în rândul femeilor care au băut două sau mai multe băuturi dulci pe zi a fost că și-au dublat riscul de a dezvolta cancer colorectal înainte de vârsta de 50 de ani. Femeile care au consumat mai puțin de o băutură cu zahăr în fiecare săptămână au avut un risc mult mai mic.

O analiză suplimentară aprofundată a constatat că fiecare băutură dulce de 250 ml consumată pe zi crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal cu 16%.

Pentru femeile mai tinere din categoria de vârstă 13-18 ani, aceeași băutură dulce pe zi a crescut riscul cu 32%. Au fost 109 participanți la studiu care au primit un diagnostic de cancer colorectal cu debut precoce.

Băuturile pe care aceste femei le-au consumat includeau atât băuturi carbogazoase, cât și băuturi necarbonatate. Băuturile răcoritoare, băuturile din fructe, punch-urile și ceaiurile cu gheață îndulcite conțineau fie sirop de porumb bogat în fructoză, fie zahăr.

Nu este un secret pentru nimeni că zahărul crește riscul a numeroase afecțiuni de sănătate. Înlocuirea băuturilor dulci cu băuturi neîndulcite este mult mai bună pentru sănătatea generală și pentru un risc redus de cancer colorectal. Întrebarea de îngrijorare este cum se formează legătura între băuturile îndulcite cu cancerul colorectal cu debut precoce?

Teoria

Cercetătorii științifici cred că dezvoltarea timpurie are de-a face cu faptul că băuturile dulci nu oferă senzația de sațietate. Alimentele solide cu conținut similar de calorii sunt mai sățioase decât băuturile.

Teoria este, prin urmare, că băuturile dulci favorizează supraalimentarea, ceea ce crește riscul de obezitate, diabet de tip 2 și rezistență la insulină. Toate aceste condiții cresc riscul de dezvoltare a cancerului.

Studiile au arătat că un factor de risc primar al cancerului colorectal este aderarea la o dietă occidentală, care conține o mulțime de alimente procesate și zaharuri. În plus, are un conținut relativ scăzut de nutrienți și fibre care susțin un microbiom divers.

Cum să reduceți riscul

Dacă doriți să reduceți riscul de cancer colorectal cu debut precoce, cel mai bine este să schimbați băuturile dulci cu alte băuturi fără zahăr. Asta nu înseamnă că ar trebui să bei versiuni dietetice, deoarece acestea conțin aspartam și alți îndulcitori artificiali care dăunează organismului.

În schimb, încercați să vă concentrați pe apă, ceaiuri de plante neîndulcite, sucuri de casă sau cafea neîndulcită. În plus, consumați fibre consumând semințe de chia, leguminoase, cereale integrale și fructe și legume. Când adăugați mai multe fibre în dieta dvs., acestea ajută la deplasarea deșeurilor prin tractul digestiv. Acest lucru ajută la protejarea intestinului de formarea mutațiilor canceroase.

Tinerii trebuie să fie atenți și la consumul lor de băuturi dulci, în condițiile în care 12% din cazurile de cancer colorectal în 2020 au apărut la persoane sub 50 de ani. Acesta este motivul pentru care vârsta recomandată pentru screening-ul cancerului de colon a scăzut de la 50 la 45 de ani.

Luați măsuri acum pentru a vă proteja în viitor. Prevenirea și depistarea precoce sunt cheia pentru reducerea severității sau apariției bolii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel