Categories: Expertul zilei

Avertismentul unui medic român, despre legume. Cum să le mănânci ca să fie absorbite în organism

Când vine vorba despre consumul și combinarea legumelor pentru a obține maximum de beneficii asupra sănătății, există câteva principii de bază. În acest context, medicul nutriționist Mihaela Bilic ne ajută să înțelegem cum trebuie consumate și combinate legumele pentru ca substanțele benefice asupra sănătății, pe care acestea le conțin, să fie absorbite în organism.

Dr. Bilic: Betacarotenul și licopenul sunt dependenți de grăsime

„Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți/ fitonutrienti – acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante!

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza. Cu cât mâncăm mai multe legume, cu atât mai bine – ideal să fie cât mai intens și mai diferit colorate!

Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele avem beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu. Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete”, explică medicul.

Ce trebuie știut despre acești fitonutrienti?

„Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii! Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, bastonașe sau salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc”, mai spune medicul român.

Bilic: Legumele se asociază de minune și cu produsele vegetal

„Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Iar pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime ne “unge” pe suflet!”, conchide Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Recent Posts

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

24 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

12 ore ago

Citeste si: