Din cuprinsul articolului
Se spală carnea de pui înainte de gătit? Categoric nu, spun specialiștii. Pe TikTok, Reddit și X, unii oameni susțin că este bine să clătiți carnea crudă de pui, spunând că acest lucru ajută la îndepărtarea bacteriilor nocive care ar putea fi pe carne.
Cu toate acestea, agențiile de sănătate spun că această practică nu servește la nimic. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), spălarea puiului nu este doar inutilă ci chiar contraindicată.
Nu doar că nu este necesar să spălați carnea de pui, dar acest lucru ar putea provoca mai mult rău decât bine, a declarat dr. Darin Detwiler, autor, consultant și profesor de politică alimentară la Colegiul de Studii Profesionale al Universității Northeastern, SUA, pentru Health.
„Spălați carnea de pui înainte de gătit? Tot ce faceți este să contaminați restul bucătăriei cu agenți patogeni. De fapt, nu faceți nimic care să adauge valoare siguranței alimentare,” a precizat expertul.
Gătirea puiului crud este cea mai sigură modalitate de a evita bolile provocate de consumul de alimente contaminate. CDC estimează că aproximativ un milion de americani se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza cărnii de pasăre contaminată; Salmonella este cea mai mare preocupare în ceea ce privește aceste boli provocate de consumul de alimente.
Aproximativ 1 din 25 de pachete de pui este contaminat cu Salmonella, conform estimărilor CDC.
Deși nu toate aceste îmbolnăviri pot fi atribuite cărnii de pui, Salmonella cauzează aproximativ 1,35 milioane de infecții, 26.500 de spitalizări și 420 de decese anual în SUA – mai mult decât orice altă bacterie.
O infecție cu Salmonella poate provoca între patru și șapte zile de diaree, febră și dureri abdominale. Dar în cazuri rare, bacteriile pot ajunge în alte părți ale corpului, cum ar fi sângele, articulațiile sau creierul, și pot provoca boli grave.
Deși este de înțeles de ce oamenii ar vrea să ia măsuri de precauție – cum ar fi spălarea puiului – pentru a evita infectarea cu Salmonella, clătirea puiului nu va ucide niciun agent patogen, a spus Detwiler.
„De obicei, oamenii cred că pot spăla bacteriile, dar este mult mai sigur să le ucizi în timpul gătirii”, a declarat Ciara Lundy, RDN, dietetician clinic intern la Mayo Clinic din Arizona, pentru Health. „Dacă gătesc puiul la 165 de grade, atunci ar trebui să moară toate bacteriile.”
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…