Sari la conținut

Avertismentul experților! Băutura care te omoară de cancer și boli de inimă. Unele persoane o consumă zilnic!

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
alcool

Adulții în vârstă cu probleme de sănătate care consumă alcool sunt mai predispuși să moară de cancer în comparație cu persoanele care beau doar ocazional, potrivit unui nou studiu.

Adulții în vârstă care consumă alcool în mod regulat prezintă un risc mai mare de a muri de cancer, potrivit unui nou studiu amplu realizat în Regatul Unit, care a constatat că persoanele cu probleme de sănătate sau cu un statut socioeconomic scăzut sunt deosebit de vulnerabile.

Studiul, publicat în revista medicală JAMA Network Open, a constatat că în rândul persoanelor cu probleme de sănătate, chiar și cei care au băut la niveluri de risc scăzut au fost mai susceptibili de a muri de cancer decât cei care au băut doar ocazional, în timp ce consumatorii de alcool la nivel moderat au fost mai susceptibili de a muri de cancer și în general.

Băutorii cu risc ridicat erau mai predispuși decât băutorii ocazionali să moară de boli cardiovasculare, pe lângă cancer și alte cauze.

„Efectele dăunătoare asupra [deceselor] cauzate de cancer sunt observate de la prima picătură”, a declarat pentru Euronews Health Dr. Rosario Ortolá, autorul principal al studiului și profesor asistent în cadrul departamentului de medicină preventivă și sănătate publică de la Universitatea Autonomă din Madrid.

Alcoolul crește riscul de deces de cancer și boli de inimă

consumul de alcool
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Analiza a inclus aproximativ 135 000 de persoane în vârstă de 60 de ani și peste, înscrise în cohorta 2006-2010 a UK Biobank – o bază de date biomedicale la scară largă. Cercetătorii au atribuit fiecărei persoane scoruri în funcție de riscurile pentru sănătate și de factorii socioeconomici din vecinătate și le-au urmărit rezultatele în materie de sănătate de-a lungul timpului, pentru o perioadă mediană de 12,4 ani.

Cercetătorii au folosit ca grup de comparație consumatorii ocazionali de alcool, mai degrabă decât abstinenții, deoarece abstinenții includ de obicei persoane care au renunțat la băutură și au probleme de sănătate care îi pot face mai puțin asemănători cu consumatorii obișnuiți de alcool, luând în considerare toți ceilalți factori.

În special, riscurile de mortalitate au fost, de asemenea, mai mari în rândul persoanelor care au avut probleme de sănătate sau au trăit în zone dezavantajate din punct de vedere socioeconomic, indiferent de nivelul de alcool pe care l-au băut, a constatat studiul. Potrivit studiului, acest lucru se poate datora unui stil de viață mai puțin sănătos și unui acces mai redus la sprijin social și la servicii de asistență medicală.

Constatările „identifică inegalitățile în ceea ce privește rezultatele dăunătoare pentru sănătate asociate cu alcoolul”, au declarat autorii studiului, subliniind rolul eforturilor de sănătate publică de a „reduce povara ridicată a bolilor legate de consumul de alcool”.

„Niciun nivel al consumului de alcool nu este sigur”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), alcoolul este cauza a aproape 1 milion de decese pe an în Europa, regiunea având cele mai ridicate niveluri de consum de alcool din lume. Alcoolul este un factor de risc cheie pentru cancer, boli cardiace și digestive și probleme de sănătate mintală.

Studiul „reafirmă faptul că niciun nivel al consumului de alcool nu este sigur”, a declarat pentru Euronews Health Alessandro Gallina, manager de politici pentru prevenirea bolilor netransmisibile în cadrul Alianței europene pentru sănătate publică (EPHA).

Mai multe țări europene au luat măsuri pentru a reduce impactul alcoolului asupra sănătății. Începând din 2026, de exemplu, Irlanda va impune ca băuturile alcoolice să poarte etichete de risc privind cancerul și bolile hepatice. Norvegia, care a interzis de mult timp publicitatea la alcool și percepe taxe mari pe alcool, va impune, de asemenea, în curând etichete de sănătate pe băuturile alcoolice.

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul European a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu privind bolile netransmisibile, precum diabetul și cancerul, care sublinia riscurile legate de „consumul nociv de alcool”.

Cu toate acestea, OMS, EPHA și alții au susținut că această formulare diminuează riscurile alcoolului pentru sănătate și au solicitat o reglementare mai puternică la nivelul UE.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel