Sari la conținut

Avertismentul dermatologilor: cancerul de piele mutilează tot mai mulți români

Mutilările cauzate de cancerul de piele sunt, din păcate, cazuri obișnuite, nu unele excepționale pentru dermatologii din România. Motivul? Tot mai multe persoane ajung târziu la un specialist bun, altele aleg să amâne operația.

“Carcinoamele cutanate netratate sau tratate incorect recidivează, distrugând țesuturile învecinate și devin, astfel, mutilante. „Vina” acestor tumori dezvoltate totuși la vedere este că sunt complet asimptomatice”, avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer persoanele care au leziuni suspecte pe piele.

Deși suntem în 2015 și cancerele de piele sunt perfect tratabile, circulă încă mitul conform căruia alunițele sau alte excrescențe trebuie lăsate la locul lor. Total greșit, spun specialiștii dermatologi care sunt însă singurii care pot diagnostica, trata și îndepărta orice leziune suspectă de pe piele.

“Operația este primul gest terapeutic. Efectuată corect, duce la vindecarea tumorilor incipiente, a carcinoamelor. Recidivele tumorale după intervenții incomplete sau greșit alese compromit irevocabil zona și pot duce chiar la deces”, afirmă specialiștii din clinica “Dr Leventer Centre” care se confruntă zilnic cu cazuri grave de cancer ce ar fi putut fi tratate dacă pacienții ar fi solicitat sfatul unui specialist în tratarea tumorilor maligne.

“Am văzut numeroși pacienți care nu se prezintă la medic de teama operației, deși au rămas fără o nară sau fără o ureche, pleoapă etc. Sunt mai ales oameni vârstnici, cumva resemnați, dar care totuși au nevoie de ajutor. De multe ori ajung când nu mai poți face ceva eficient. Însă noi ne străduim să le oferim soluții și prin programul “Ai grijă de cei care te-au crescut”, special creat pentru cei în vârstă. De asemenea, am văzut pacienți care au beneficiat de o soluţie curativă incompletă sau incorectă, și încercăm să intervenim eficient“, completează medicul Mihaela Leventer, coordonatoarea centrului specializat în tratarea cancerului de piele.

Reconstrucția cu țesut propriu sau proteze poate fi soluția pentru acești pacienți care au rămas cu mutilări după excizia tumorilor. Însă acestea pot fi evitate dacă pacienții ajung la medici specialiști care aplică cea mai bună metodă de tratare a cancerului de piele, disponibilă la ora actuală în România și la “Dr Leventer Centre”.

“Microchirurgia Mohs oferă printr-o tehnică aparte posibilitatea de a verifica în timpul operatiei întinderea tumorii, cartografierea ei la microscop indicând locul de unde mai trebuie scos un strat, permite conservarea țesutului neafectat și dă siguranța vindecării. Metoda se aplică, în special, carcinoamelor, dermafibrosarcomului, anumitor forme de melanom malign și încă unor feluri de tumori, zece la număr”, explică medicul Mihaela Leventer.

Specialiștii “Dr Leventer Centre” atrag încă o dată atenția tuturor pacienților cu leziuni pe piele care nu trec sau care se dezvoltă alarmant să nu le trateze cu leacuri băbești, să nu le traumatizeze și să le semnaleze de urgență unui dermatolog cu expertiză în tratarea cancerului.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel