Din cuprinsul articolului
Avertisment urgent pentru oricine a avut Covid cu privire la riscul crescut de efect secundar mortal.
Potrivit unui studiu recent, orice persoană care a avut Covid este semnificativ mai expusă la o serie de boli mortale decât cei care nu au luat niciodată boala. Experții au descoperit că toți cei care au contractat virusul – chiar și cei cu simptome mai ușoare – au un risc crescut de probleme cardiace și chiar de deces.
Avertisment urgent pentru oricine a avut Covid: Infecția este legată de boli de inimă și accident vascular cerebral
Potrivit cercetării, publicată în British Medical Journal’s Heart :
- cei care sunt internați în spital cu Covid au de 27 de ori mai multe șanse de a dezvolta tromboembolism venos (TEV), decât cei care nu au niciodată virusul.
- cei care nu au avut nevoie de tratament în spital au încă de trei ori mai multe șanse de a dezvolta TEV decât cei care nu au avut niciodată virusul.
TEV este o afecțiune care apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă. Dacă cheagul de sânge este mare sau nu este tratat, poate provoca moartea.
- Persoanele care sunt spitalizate cu Covid au, de asemenea, de 21 de ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu insuficiență cardiacă și de 17 ori mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral, au spus cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra.
- De asemenea, este mai probabil să fie diagnosticați cu fibrilație atrială (o inimă neregulată) și pericardită (inflamație a inimii) și să aibă un atac de cord.
Moartea a fost, de asemenea, mai frecventă în rândul celor care au avut Covid.
- Oamenii care au fost internați în spital aveau șanse de moarte de 118 ori mai mari decât cei care nu au avut nevoie de tratament în spital.
- În timp ce cei care nu au avut nevoie de îngrijiri spitalicești erau de zece ori mai probabil să moară decât cei care nu au avut niciodată virusul.
Cel mai mare risc de afecțiuni cardiace și deces este în primele 30 de zile de la infecție, dar rămâne ridicat pentru ceva timp după aceea, sugerează descoperirile.
Datele utilizate în studiu au inclus peste 50.000 de persoane de la Biobank din Marea Britanie, dintre care 17.871 au fost diagnosticați cu Covid-19. Oamenii au fost urmăriți până când a apărut o problemă cardiovasculară sau au murit.
„Sechelele pe termen lung ale expunerii anterioare la Covid devine o problemă dominantă de sănătate publică. Descoperirile noastre evidențiază riscul cardiovascular crescut al persoanelor cu infecție anterioară, care este probabil să fie mai mare în țările cu acces limitat la vaccinare și, prin urmare, cu o expunere mai mare a populației la Covid”, au spus cercetătorii.
20 de simptome Covid la care oamenii trebuie să fie atenți
Acest lucru vine în timp ce oamenii de știință au avertizat despre un așa-numit „roi” de tulpini Omicron care ar putea amenința în această iarnă. În prezent, Omicron este principala tulpină care circulă, care s-a dovedit a fi mai blândă decât altele care au apărut înaintea ei.
Specialiştii au avertizat, însă, că ar putea exista o colecţie de trei subtulpini care circulă toate împreună în această iarnă.
Cele mai recente date din aplicația ZOE Symptom Tracker afirmă că există 20 de simptome la care oameniiar trebui să fie atenți. Aceste date se referă la toți cei care și-au înregistrat simptomele în aplicație, indiferent de câte doze de vaccin au avut.
- Dureri în gât – 63,55%
- Curgerea nasului – 53,04%
- Dureri de cap – 53,02%
- Nas blocat – 52,47%
- Tuse fără flegmă – 52,06%
- Strănut – 47,02%
- Tuse cu flegmă – 45,79%
- Voce răgușită – 43,86 %
- Dureri musculare – 29,46%
- Oboseală – 22,97%
- Dizzy light headed – 21,11%
- Miros alterat – 19,82%
- Glandele gât umflate – 17,72%
- Durere oculară – 16,41%
- Durere în piept – 16,26%
- Dificultăți de respirație – 15,9%
- Pierderea mirosului – 14,45%
- Dureri de urechi – 13,96%
- Frisoane sau fiori – 12,98%
- Dureri articulare de umeri – 11,08%