Sari la conținut

Avertisment urgent cu privire la ucigașul tăcut care poate afecta tinerii – cinci semne la care trebuie să fii atent

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Experții prezic o creștere exponențială a acestei boli cronice în rândul tinerilor, favorizată de alimentele grase și de un stil de viață inactiv.

Experții prezic o creștere a unei boli ucigașe în rândul copiilor noștri – alimentată de obiceiurile proaste din zilele noastre, cum ar fi consumul de alimente grase și un stil de viață inactiv.

Diabetul este o afecțiune frecventă care face ca nivelul de zahăr din sânge al unei persoane să devină prea ridicat – în esență, o incapacitate a organismului de a descompune nivelurile de glucoză.

Este o boală care afectează aproape patru milioane de persoane din Marea Britanie, 90 la sută dintre acestea având diabet de tip 2.

Acesta afectează de obicei adulții și poate apărea atunci când organismului îi este greu să regleze nivelul de zahăr din sânge.

Dar tot mai mulți tineri și adolescenți, în special cei sedentari, supraponderali sau obezi, dezvoltă această boală.

De ce sunt în creștere cazurile de diabet de tip 2 cu debut precoce?

Acesta era rar, dar ratele sunt în creștere, deoarece britanicii devin din ce în ce mai supraponderali și mai nepotriviți din punct de vedere fizic, potrivit unor cercetări anterioare.

Îngrijorător este faptul că noile diagnostice de diabet de tip 2 la persoanele cu vârsta mai mică de 40 de ani au crescut cu 23% în doar jumătate de deceniu.

Diabetes UK avertizează că, dacă nu se iau măsuri, 5,5 milioane de persoane din Marea Britanie vor trăi cu această boală până în 2030.

Între timp, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) afirmă că numărul cetățenilor americani cu vârsta sub 20 de ani care suferă de diabet de tip 2 ar putea crește cu până la 700% până în 2060.

Semnele acestei afecțiuni care ar putea pune în pericol viața au fost observate de oamenii de știință din Marea Britanie și SUA, care au tras imediat semnalul de alarmă în timpul pandemiei.

Iar de atunci, studiile au făcut legătura între Covid și diabetul de tip 1 și 2.

Semnele și simptomele ucigașului tăcut sunt mai ușor de observat la adulți decât la copii, simptomele apărând foarte treptat, pe parcursul a săptămâni sau chiar luni.

Optometristul canadian Langis Michaud a avertizat asupra celor cinci semne la care părinții ar trebui să fie atenți:

Înrăutățirea vederii

Diabetul de tip 2 poate cauza deteriorarea vederii, experții afirmând că este principala cauză a pierderii vederii în rândul adulților cu vârste cuprinse între 20 și 74 de ani.

Langis a evidențiat prevalența unui semn care poate fi depistat prin vizite regulate la optometrist sau la oftalmolog.

„Semnele diabetului sunt observate la până la 30 la sută dintre pacienți la scurt timp după diagnosticare”, a scris el în The Conversation.

„Tinerii cu diabet de tip 2 (în comparație cu diabeticii de tip 1 de aceeași vârstă) au de 88 de ori mai multe șanse de a dezvolta retinopatie (vase de sânge anormale sau hemoragii în retină)”, a adăugat el.

„Riscul ca această retinopatie să devină „proliferativă” și, prin urmare, să amenințe vederea, este crescut de 230 de ori”.

Senzația de sete

Dacă cineva are un nivel ridicat de zahăr în sânge poate duce la deshidratare.

Ca atare, cineva cu diabet necontrolat poate experimenta polidipsie – o sete extremă.

Polidipsia poate face ca cineva să aibă o nevoie copleșitoare de apă, să se simtă amețit sau să aibă gura foarte uscată.

Iar dacă afecțiunea nu este gestionată corespunzător, diabetul poate împiedica organismul să absoarbă apa, creând astfel un cerc vicios.

Mergeți mult la toaletă, în special noaptea

Un semn comun al afecțiunii este faptul că trebuie să mergi la toaletă mai mult decât de obicei – în special la ore mici.

Acest lucru se datorează faptului că pancreasul – care produce insulina – devine atât de obosit încât nu mai poate produce suficientă insulină.

Aceste niveluri ridicate de zahăr din sânge ajung apoi în urină – care poate mirosi mai dulce decât de obicei – în efortul de a le expulza din organism.

Pierderea în greutate fără niciun efort

Pierderea neintenționată în greutate poate fi un semn de avertizare a diabetului.

Faptul de a nu avea suficientă insulină împiedică organismul să ducă glucoza din sânge în celulele corpului pentru a o folosi ca energie.

Când se întâmplă acest lucru, organismul începe să ardă grăsimea și mușchii pentru energie, ceea ce duce la scăderea greutății corporale.

Pierderea în greutate din senin este adesea observată la persoanele înainte ca acestea să primească un diagnostic de diabet de tip 1, dar poate afecta și persoanele cu diabet de tip 2.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel