Din cuprinsul articolului
Avertisment urgent asupra ciupercilor mortale din pâine și paste. Expunerea la anumite toxine, risc de cancer hepatic și boli de rinichi
Alimentele foarte apreciate de majoritatea oamenilor, cum ar fi pâinea și pastele, conțin toxine fungice dăunătoare care reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea umană, au avertizat experții.
Majoritatea grâului – ingredientul principal care se găsește în mai mulți carbohidrați cu amidon – produs în Marea Britanie este infectat cu o boală fungică numită fusarium head blight (FHB), arată o nouă analiză.
FHB nu este dăunător pentru oameni, dar substanța pe care o produce, cunoscută sub numele de micotoxină, poate ucide.
Experții din Marea Britanie au descoperit că 70% din grâul produs în Marea Britanie între 2010 și 2019 conținea micotoxine mortale. Ei au constatat, de asemenea, că nivelurile de micotoxină, vomitoxină, găsite în majoritatea grâului britanic se aflau în limitele legale.
Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitățile din Bath și Exeter au spus că faptul că vomitoxina se găsește în atât de multe dintre alimentele noastre este „îngrijorător”.
„Nu se știe încă la nivel constant și scăzut de expunere alimentară la micotoxine poate afecta sănătatea umană pe termen lung”, Neil Brown, om de știință în cadrul studiului de la Universitatea din Bath.
Micotoxinele au fost anterior legate de cancerul de ficat și bolile de rinichi. De asemenea, pot provoca vărsături acute temporare, diaree, dureri abdominale, dureri de cap și febră.
Analiza, publicată în Nature Food, a constatat, de asemenea, că un sfert din grâu a contaminat mai multe micotoxine diferite. Acest lucru „cauzând îngrijorări cu privire la sinergism”, a scris Neil în The Conversation.
„Acesta este locul în care toxinele interacționează între ele și provoacă un rău mai mare decât suma toxinelor individuale care acționează singure.”
Acest studiu vine în momentul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că infecțiile fungice mortale sunt în creștere la nivel global. În primul său raport referitor la 19 agenți patogeni fungici prioritari de urmărit, OMS a spus că rezistența antifungică are „implicații majore” pentru sănătatea umană.
Mulți agenți patogeni fungici, inclusiv candida care provoacă infecții comune, cum ar fi afte vaginale, devin din ce în ce mai rezistenți la tratament.
Profesorul Jon Cohen de boli infecțioase de la Brighton & Sussex Medical School, a spus că infecțiile fungice sunt „mai puțin frecvente decât alte tipuri de infecții, dar pot provoca boli extrem de grave sau deces”.
OMS estimează că 1,7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor fungice. La majoritatea oamenilor sănătoși, sistemul imunitar poate lupta împotriva infecției, dar poate pune viața în pericol la persoanele deja bolnave sau la persoanele imunodeprimate.
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…