Sari la conținut

Avertisment privind infecțiile respiratorii: trebuie să fim atenți la simptome

raceala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
intarirea sistemului imunitar

Avertisment privind infecțiile respiratorii. A venit frigul și, odată cu el, au reapărut în număr mare și infecțiile respiratorii. Față de aceeași perioadă a anului trecut acum sunt cu 25% mai multe. În județul Giurgiu, spre exemplu, au fost confirmate într-o săptămână aproape 300 de cazuri.

Medicii spun că trebuie să fim atenți la simptome

Sabina Suhan, medic specialist boli infecțioase, Spitalul Județean de Urgență Giurgiu: Gripa poate avea simptomatologie mult mai zgomotoasă în primele zile; într-adevăr, este comună cu covidul.

Pacientul poate prezenta febră, poate prezenta dureri de cap, dureri de oase și de mușchi, apariția unei tuse productive, persistența febrei, astea pot fi simptome de gravitate. În momentul în care aceste simptome persistă mai multe zile, pacienții să se prezintă la medic.

Pentru pacienții care sunt în categoria de risc, statul le acordă vaccinul antigripal gratuit, prin medicul de familie.

Magda Mărcuț, director Direcția de Sănătate Publică Giurgiu spune că „9.392 de doze de vaccin antigripal au fost distribuite medicilor de familie, unităților sanitare și unităților de ocrotire din județul Giurgiu”.

Pentru a evita îmbolnăvirile, medicii vin și cu recomandări: „Este importantă, în continuare, purtarea măștii, mai ales în zonele foarte aglomerate. Este importantă igiena mâinilor. De asemenea, se recomandă vaccinarea antigripală, a declarat Sabina Suhan, medic specialist boli infecțioase.

Numărul virozelor a crescut foarte mult în județul Giurgiu; în numai o săptămână s-au înregistrat circa 270 de cazuri, potrivit RRA.

Viroza respiratorie sau răceala

Este o boală infecțioasă virală a căii respiratorii superioare ce afectează îndeosebi rino-faringele.

Virusurile reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de producere a infecţiilor la om, fiind responsabile de un spectru larg de afecţiuni, de la așa-numita raceala (guturaiul simplu), până la infecţii fatale (ex. HIV, SARS-Cov2, Ebola virus).

Se estimează că există un număr de peste 400 de virusuri distincte care infectează specia umană, iar spectrul manifestărilor clinice, epidemiologice şi patogenice descrise în urma infecţiilor virale este foarte extins.

ține răceala la distanță

Simptome

Simptomele tipice ale unei răceli includ tuse, rinoree, congestie nazală și durere sau iritație a faringelui. Acestea pot fi însoțite de durere musculară (mialgie), senzație de oboseală, cefalee (dureri de cap) și scăderea poftei de mâncare. Durerea de gât (odinodinia) este prezentă în aproximativ 40% dintre cazuri, în timp ce pentru tuse și dureri musculare procentul este de aproape 50%. De asemenea, tusea este de obicei mai ușoară decât cea care însoțește gripa.

Prezența simultană a tusei și a febrei indică, în cazul adulților, o probabilitate mai ridicată de gripă decât de viroză banală. Uneori este prezentă și febra, care în mod obișnuit dispare în decurs de cel mult 7-10 zile. Cu toate acestea, unele simptome pot continua să persiste până la trei săptămâni. În general sindromul febril apare la sugari și copil.

Diagnostic și tratament

Diferențierea diferitelor tipuri de infecții virale ale tractului respirator superior se face în funcție de zona anatomică în care se manifestă simptomele. Virozele respiratorii, având poarta de intrare la nivelul mucoasei nazale, afectează cu precădere această regiune (rinita) sau faringele (faringita) și uneori chiar bronhiile pulmonare (bronșita).

În mod frecvent, toate aceste zone pot fi afectate simultan, inflamația progresând începînd cu poarta de intrare a virusului. Raceala este adesea definită ca fiind o inflamație banală a zonei nazo-faringiene, de intensitate variabilă, în general, nefiind posibilă identificarea tipului de virus declanșator, doar pe baza simptomelor.

Deși există unele teste de laborator utile pentru identificarea unor agenți patogeni virali comuni, precum rhinovirusurile sau virusul respirator sincițial, acestea sunt rareori folosite în practică, deoarece raceala obișnuită tinde să se remită înainte de a fi necesar un test de diagnostic. Uneori, medicul poate recomanda investigații de laborator, în cazul simptomelor de răceală, în special la copiii cu vârsta mai mică de 2 ani, la vârstnici sau la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Aceste teste pot fi reprezentate de o cultură din exsudat faringian sau o cultură din secreții nazale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel