Din cuprinsul articolului
Demența distruge sute de mii de vieti in fiecare an, iar situația se va intensifica in urmatoarele decenii. Cu toate acestea, puteți modifica riscul de declin al creierului. Potrivit unui medic, anumite alimente sunt legate de „înrăutățirea abilităților de gândire la vârsta înaintată”.
Dementa – un termen general pentru simptomele asociate cu declinul creierului – se va accelera in urmatoarele decenii, pe masura ce un numar mai mare de oameni intra in varsta inaintata. Sistemele de sănătate se pregătesc pentru o criză, dar impactul acesteia poate fi încă atenuat. Asta pentru că există modalități dovedite de a modifica riscul de demență.
Cercetările în curs evidențiază rolul pe care îl joacă dieta în cauza declinului creierului.
Potrivit doctorului Michelle Luciano de la Universitatea din Edinburgh, ar trebui să consumați mai puține grăsimi nesaturate dacă doriți să vă mențineți creierul în formă bună.
Grăsimile saturate, care sunt de obicei dure la temperatura camerei, sunt legate de rezultate cardiovasculare slabe, iar ceea ce este rău pentru inimă este invariabil rău pentru creier.
Evidențiind unii dintre cei mai mari infractori, cum ar fi untul, uleiul de palmier, lactatele și carnea, doctorul Luciana a explicat cum grăsimile saturate pot submina sănătatea creierului.
Într-un studiu publicat anul trecut în The American Journal of Human Nutrition, cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de grăsimi saturate în sânge au mai multe șanse de a dezvolta demență, inclusiv boala Alzheimer – cel mai frecvent tip de demență.
O echipă condusă de doctorul Majken Jensen și doctorul Manja Koch, ambii afiliați la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a căutat 45 de tipuri diferite de particule de grăsime care ar putea circula în sângele a 1.252 de persoane în vârstă, dintre care 498 au dezvoltat demență în aproximativ cinci ani de la prelevarea de sânge.
Participanții au făcut parte din Gingko Evaluation of Memory Study (GEMS), un studiu clinic conceput inițial pentru a examina efectul preventiv al ginkgo biloba asupra demenței la adulții în vârstă.
Folosind probe de sânge colectate din studiu, acești cercetători au descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de grăsimi saturate în sânge au avut mai multe șanse de a suferi pierderi cognitive și de a dezvolta boala Alzheimer decât persoanele cu niveluri mai mari de acid linoleic – un acid gras polinesaturat omega-6 care se găsește în multe uleiuri vegetale.
Oamenii de știință au început deja să coreleze aportul alimentar mai mare de grăsimi saturate cu un risc mai mare de demență și declin cognitiv, dar acest studiu este unul dintre primele care utilizează teste de sânge la un număr atât de mare de oameni pentru a înțelege legătura dintre dietă și sănătatea creierului.
În viitor, cercetătorii vor analiza probabil efectele intervențiilor specifice dietei legate de grăsimi asupra riscului de demență și Alzheimer.
Ghidurile de sănătate recomandă:
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…