Băuturile care conțin prea mult zahăr ar putea crește riscul de ateroscleroză – îngroșarea sau întărirea arterelor – care, la rândul lor, pot duce la cheaguri de sânge, a avertizat un nutriționist.
Dieta joacă un rol important în sănătatea noastră. Anumite alimente ne pot face mai probabil să ne îngrășăm sau să dezvoltăm colesterolul crescut, de exemplu. Totuși, ceea ce bem poate avea un impact la fel de mare.
Potrivit nutriționistului Rory Batt, de la compania de pregătire a meselor Marvin’s Den, băuturile dulci ar putea fi unul dintre vinovați atunci când vine vorba de cheaguri de sânge, datorită efectului lor asupra nivelului de colesterol.
Cheagurile de sânge sunt mici aglomerări de sânge care s-au format într-o substanță asemănătoare gelului.
Deși sunt necesare pentru a ajuta la prevenirea sângerării excesive atunci când vă tăiați, cele care nu se dizolvă în mod natural pot fi periculoase. Și dacă călătoresc către organe precum plămânii sau inima, acest lucru este un motiv de îngrijorare serioasă.
Domnul Batt a explicat modul în care zahărul poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge:
„Alimentele cu zahăr sunt, de asemenea, implicate în mai multe căi care duc la ateroscleroză. Asemănătoare cu cele ale grăsimilor.
Zahărul nu numai că crește colesterolul din lipoproteinele cu densitate joasă („rău”), dar aduce și mult stres oxidativ și inflamație, ceea ce face ca lipoproteinele cu densitate joasă să formeze lipoproteine cu densitate joasă oxidată (oxLDL, care vă poate crește riscul). de ateroscleroză) de asemenea.
Ca și în cazul grăsimilor, inflamația conduce procese precum agregarea trombocitelor, care este modul în care se formează cheaguri de sânge.
Agregarea trombocitelor este unul dintre factorii implicați în ateroscleroză și este ceea ce duce la obstrucție și cheaguri de sânge”.
Pentru a reduce șansele de a dezvolta un cheag de sânge, el a sfătuit să nu beți prea multe dintre următoarele băuturi:
- Bauturi acidulate
- Sucuri de fructe de calitate scăzută (zahăr adăugat, fără pulpă)
- Energizante.
Clinica Cleveland afirmă, de asemenea, că zahărul poate crește nivelul de colesterol rău.