Categories: Ştiri sănătate

Avertisment privind cancerul pancreatic: semn ciudat sub coaste pe care trebuie să-l știți

În timp ce simptomele comune ale cancerului pancreatic includ dureri abdominale sau scădere în greutate, pacienții cu această afecțiune au identificat o senzație ciudată de „fâlfâit”.

Medicii au avertizat asupra unui simptom ciudat sub coaste care ar putea fi un semn al cancerului pancreatic.

Recunoașterea semnelor de cancer și cunoașterea cum să le depistați devreme poate fi esențială în succesul tratamentului și al recuperării.

Cancerului pancreatic se crede că este unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Doar 5% dintre pacienți supraviețuiesc cinci ani sau mai mult după diagnostic, potrivit Cancer Research UK.

Deși majoritatea simptomelor sunt bine cunoscute, există un alt semn revelator de care mulți nu sunt conștienți.

Simptome neobișnuite ale cancerului pancreatic

Un simptom neobișnuit raportat de British Medical Journal (BMJ) este o senzație resimțită sub coaste. Acest lucru se datorează locației pancreasului, în spatele stomacului, unde coasta se întâlnește cu sternul.

În BMJ, au fost discutate experiențele unei paciente pe nume Rachel. Se spunea:

„Cu doi ani înainte să fie diagnosticată cu cancer pancreatic, Rachel și-a consultat medicul despre o durere sub coasta stângă, despre care a bănuit că era un mușchi dislocat după ce a ridicat niște greutăți.

Durerea a continuat să se înrăutățească și la patru luni după ce a apărut prima dată, Rachel s-a întors din nou la medicul de familie.

De data aceasta, după o altă examinare atentă care a inclus să i se asculte inima și plămânii, medicul de familie a concluzionat că ar trebui să fie trimisă la un specialist în inimă. Acest lucru nu a avut niciun efect.

Medicul de familie al lui Rachel a trimis-o apoi să vadă un specialist din spital care i-a făcut o endoscopie și o scanare, dar nu a bănuit că ar fi cancer.

El a interpretat la început imaginile ca sugerând o hernie hiatală, dar după ce a analizat rezultatele scanării a decis că pacienta avea cancer în mijlocul pancreasului și secundar în ficat”.

Potrivit Health Talk, alte persoane cu această afecțiune, au raportat o senzație de fluturare, în timp ce în altă parte a fost raportată o senzație de pulsație sub coastă.

Un număr mic de cancere pancreatice sunt cunoscute sub numele de cancere cu celule insulare. Acestea declanșează o supraproducție de insulină care scade nivelul zahărului din sânge. Potrivit Pancreas Foundation, acest lucru poate duce la frisoane, diaree și spasme musculare.

Potrivit clinicii Mayo, alte simptome mai frecvente ale cancerului pancreatic sunt „durerile abdominale care iradiază spre spate, pierderea poftei de mâncare sau pierderea neintenționată în greutate”.

Unul dintre motivele pentru care cancerul pancreatic poate fi atât de periculos este că nu există două cazuri identice genetic.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Recent Posts

HOROSCOP. Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru unele zodii

Sezonul Săgetătorilor le oferă nativilor mai multă poftă de viață ca niciodată şi se anunţă…

3 ore ago

Doi astrolgi, o singură concluzie: finalul lui noiembrie vine cu provocări nemaîntâlnite! Alina Bădic și Mihai Voropchievici previziuni până pe 2 decembrie

În această săptămână, influențele astrologice și mesajele runice prezentate de Alina Bădic și Mihai Voropchievici…

4 ore ago

Se dau bani de la stat! Cine poate primi 500 de lei până în 2027

Guvernul oferă un nou ajutor financiar pentru persoanele defavorizate. În acest scop, autorităţile au modificat…

4 ore ago

STUDIU. Medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare reduc riscul de demenţă

Un nou studiu, publicat în revista științifică Alzheimer’s Association, relevă că medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare…

5 ore ago

Planta medicinală care normalizează valorile tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau mai…

5 ore ago

Roaderea unghiilor: 6 moduri de a nu vă mai roade unghiile

Cum să nu vă mai roadeți unghiile? Unul dintre obiceiurile „urâte” comune este roaderea unghiilor.…

5 ore ago

Citeste si:

  • AVANTAJE