Sari la conținut

Avertisment! Peste 100.000 de români sunt diagnosticați cu cancer: Reflectă o nevoie profundă…

cancer
Foto: freepik
Tineri diagnosticati cu cancer

Anual, peste 100.000 de români sunt diagnosticați cu cancer, potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Boala nu iartă pe nimeni, nu ține cont de vârstă, studii sau de situația materială.

Pentru a întregi activitatea Școlii de navigație Amazonia Navigators, a fost înființat Ordinul Navigatorilor de Pacienți din România. Acesta se adresează tuturor practicienilor din țara noastră ce oferă sprijin și ghidare pacienților, indiferent de afecțiunea cu care se confruntă, de la diagnosticare, până la finalizarea tratamentului.

Majoritatea persoanelor care apelează la serviciile navigatorilor din țara noastră sunt pacienți oncologici sau au cazuri de cancer ȋn familie.

„Navigatorul de pacienți este un proiect de suflet care ne inspiră să creăm cât mai multe oportunități și soluții pentru persoanele care au nevoie de îndrumare atunci când se confruntă cu probleme medicale. De aceea, pentru a duce sprijinul nostru mai departe, îi invităm pe toți cei care au absolvit cursurile de Navigator pacienți acreditate ANC prin Ministerul Muncii să ni se alăture în cadrul Ordinului Navigatorilor de Pacienți din România, al cărui rol este de a ne ajuta să fim mai buni și de a promova excelența profesională”, a declarat Victoria Asanache, fondatoarea Amazonia Navigators.

Până în prezent, peste 200 de persoane au finalizat cursurile Amazonia Navigators, prima școală acreditată pentru formarea navigatorilor de pacienți, iar diplomele obținute sunt recunoscute de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Navigatorul este persoana de legătură dintre medicul curant și pacient, căruia îi oferă informații, susținere și încurajare pe parcursul perioadei de tratament.

De-a lungul celor patru ani de la înființare, numărul cursanților înscriși a înregistrat o creștere anuală de aproximativ 25%. Dintre aceștia, mai mult de jumătate (55%) provin din sistemul medical – medici, asistenți, registratori, reprezentanți medicali etc. –, 25% din zona asistenței sociale și a ONG-urilor, 10% sunt psihologi sau personal educațional, iar alți 10% sunt persoane care s-au confruntat cu o problemă de sănătate sau aparținători.

Amazonia Navigators: S-a observat o creștere a numărului de înscrier

„S-a observat o creștere a numărului de înscrieri, în special din partea celor care deja lucrează cu pacienți și simt nevoia unui cadru formalizat pentru rolul pe care îl îndeplinesc. Interesul este real, în creștere și reflectă o nevoie profundă – aceea de a aduce claritate, sprijin și umanitate în drumul pacientului prin sistemul medical”, a precizat fondatoarea Amazonia Navigators.

Ordinul Navigatorilor de Pacienți din România are ca obiectiv crearea unui cadru de sprijin profesional, în care practicienii acestei meserii să beneficieze de îndrumare continuă.

Pentru aceasta, se vor organiza:
• Sesiuni periodice de supervizare (individuale și de grup);
• Întâlniri de tip „cazuri din practică”, în cadrul cărora se vor analiza situații reale;
• Webinarii și training-uri online.

pacienta
Sursa foto: Il Messaggero

Ordinul va permite crearea unei comunități de navigatori la nivel național în cadrul căreia se va face schimb de bune practici, se vor oferi recomandări în gestionarea cazurilor complexe și se va facilita acumularea de cunoștințe medicale actualizate.

„Asemenea oricărei meserii, și în cazul navigației de pacienți practica, acumularea cunoștințelor și înțelegerea profilului pacienților ne ajută să devenim profesioniști mai buni cu fiecare zi. Împreună, putem face lucrurile să se întâmple!”, a mai declarat Victoria Asanache.

 

Spitale care și-au exprimat interesul oficial pentru încadrarea navigatorilor de pacienți

În prezent, în România există mai multe spitale care și-au exprimat interesul oficial pentru încadrarea navigatorilor de pacienți, dar încă nu dispun de un cadru administrativ clar pentru acest lucru. Sunt deja clinici private din București, Cluj Napoca și Timișoara care folosesc navigatori medicali.

Instituțiile publice din sistemul medical așteaptă reglementarea completă a schemei de funcționare în ceea ce privește fișa de post, rolul clar al navigatorului în echipă, modalități de angajare sau colaborare etc. Amazonia Navigators face demersuri în acest sens.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel