Sari la conținut

Avertisment pentru diabetici: trei obiceiuri comune despre care se știe că provoacă „fenomenul Somogyi”

diabet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

DIABETUL, dacă nu este bine tratat, poate provoca complicații severe, cum ar fi accident vascular cerebral, atac de cord și orbire. Controlul eficient al zahărului din sânge este cheia pentru evitarea unor astfel de probleme, iar nerespectarea acestui lucru poate duce la „fenomenul Somogyi”. Efectul, care face ca nivelul zahărului din sânge să crească dimineața, are trei cauze cunoscute conform organismelor de sănătate.

Diabetul este o afecțiune caracterizată prin dereglarea nivelului de zahăr din sânge, care duce la o acumulare de glucoză în sânge. Controlul zahărului din sânge este piatra de bază a tratamentului diabetului, dar chiar și cei care își gestionează meticulos starea pot fi afectați de fenomenul Somogyi. Potrivit Medscape, săritul peste mese, administrarea intempestivă de insulină și administrarea accidentală de insulină pot fi toate responsabile pentru nivelurile ridicate de zahăr din sânge dimineața.

Diabetul apare atunci când organismul încetează să mai răspundă la insulină – sau producția de hormon se oprește – lăsând zahărul din sânge să răspândească în sânge.

Efectul Somogyi este de obicei rezultatul unui management deficitar al diabetului.

Medscape explică că fenomenul se caracterizează printr-o „creștere anormală dimineața devreme a nivelului de glucoză din sânge din cauza modificărilor naturale ale nivelurilor hormonale”.

Organismul declanșează în mod natural eliberarea de mai multă glucoză dimineața pentru a fi folosită ca energie, care, la rândul său, ar trebui să declanșeze eliberarea de mai multă insulină.

Deoarece organismele diabeticilor nu pot obține insulina de care au nevoie pentru acest proces, nivelul zahărului din sânge poate crește dimineața.

„Fenomenul Somogyi”, care a fost inventat de doctorul Michael Somogyi, teoretizează că insulina provoacă o scădere a zahărului din sânge care declanșează eliberarea de hormoni care trimit nivelurile de zahăr din sânge într-un rebound.

Medscape notează: „Dezbaterea continuă în comunitatea științifică cu privire la prezența reală a acestei reacții la hipoglicemie”.

Unele mecanisme propuse atribuie hiperglicemia matinală rezistenței la insulină indusă de insulină, în timp ce altele secreției de creștere nocturnă și rezistenței la insulină legate de sindromul metabolic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel