Organizația Mondială a Sănătății a avertizat marți că noua variantă de omicron Covid-19 se răspândește mai repede decât orice tulpină anterioară și este probabil prezentă în majoritatea țărilor lumii.
„Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut cu nicio variantă anterioară”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei actualizări despre Covid la Geneva. „Șaptezeci și șapte de țări au raportat acum cazuri de omicron. Și realitatea este că omicron este probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă.”
Tedros a spus că OMS este îngrijorată de faptul că țările resping omicron ca o variantă ușoară. Deși omicron este mai contagios, nu este încă clar dacă tulpina provoacă boli mai ușoare sau severe decât variantele anterioare ale virusului.
„Am aflat până acum că subestimăm acest virus pe riscul nostru”, a spus Tedros. „Chiar dacă omicronul cauzează o boală mai puțin severă, numărul mare de cazuri ar putea copleși din nou sistemele de sănătate nepregătite”, a spus el potrivit CNBC.
Tedros a avertizat că vaccinurile singure nu vor proteja țările de omicron, subliniind importanța măștilor și a distanțării sociale.
„Nu sunt vaccinuri în loc de măști. Nu sunt vaccinuri în loc de distanță. Nu sunt vaccinuri în loc de ventilație sau igiena mâinilor. Fa totul. Fă-o în mod consecvent. Fă-o bine”, a spus Tedros.
Varianta omicron reduce semnificativ protecția împotriva infecției oferită de vaccinul în două doze de la Pfizer și BioNTech, conform datelor preliminare de laborator publicate de companii săptămâna trecută. Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au publicat luni un studiu care a constatat, de asemenea, că vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt mai puțin eficiente împotriva omicronilor.
Cu toate acestea, vaccinurile în două doze probabil încă protejează împotriva bolilor severe. Pfizer și BioNTech au descoperit că o injecție de rapel oferă niveluri semnificative de protecție împotriva infecției cu omicron.
Dr. Mike Ryan, director executiv al programului OMS pentru situații de urgență, a declarat că măsurile de atenuare precum purtarea măștii și distanțarea socială nu vor opri complet transmiterea virusului, dar vor reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume.
„Dacă toți aplicăm acele măsuri, nu vom opri transmiterea omicronilor sau delta – este foarte greu de oprit”, a spus Ryan la întâlnirea cu Tedros. „Dar ceea ce vom face este să reducem în mod critic forța infecției, vom reduce acel val de presiune și apoi, sperăm, să trecem peste acest val într-un mod în care să nu perturbăm sau să prăbușim sistemele noastre de sănătate publică.”
Ryan a spus că guvernele din întreaga lume trebuie să se pregătească pentru un val de infecții, asigurându-se că spitalele au personal, triajul și proviziile de oxigen. El a mai spus că guvernele trebuie să continue să facă presiuni pentru ca cei nevaccinati să fie imunizați.
„Sistemele de sănătate sunt mai slabe acum decât erau acum un an în realitate”, a spus el. „Deci, din păcate, uneori te poți ridica după primul pumn, dar este foarte greu să te ridici după al doilea. Și asta este dificultatea. Ne bazăm pe lucrătorii din sistemul de sănătate care au fost slăbiți de acest răspuns.”
Tedros a spus că OMS este îngrijorată de faptul că națiunile bogate care lansează doze de rapel pentru întreaga lor populație adultă vor exacerba inechitatea vaccinurilor în întreaga lume. El a precizat că OMS nu este împotriva administrării de rapel persoanelor cu risc de boală severă, dar prioritatea principală ar trebui să fie vaccinarea celor care nu au primit încă vaccinul.
Directorul OMS a spus că 41 de țări nu au atins încă vaccinarea de 10% a populației lor, iar 98 de țări nu au ajuns la vaccinarea de 40% a populației lor.
„De asemenea, vedem inechități semnificative între grupurile de populație din aceeași țară”, a spus Tedros. „Dacă permitem ca inechitatea să continue, vom permite ca pandemia să continue.”
Ryan a spus că interdicțiile generale de călătorie creează un fals sentiment de securitate, deoarece variante precum omicron se răspândesc înainte de detectare. Luna trecută, SUA a interzis vizitatorii din Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic și Malawi.
„Țările au dreptul să se apere și să se protejeze, au dreptul să-și controleze granițele, o fac din tot felul de alte motive”, a spus Ryan. „Dar trebuie făcut într-un mod care să mențină în cea mai mare măsură posibilă libera circulație a oamenilor, drepturile individuale ale omului și ținând cont de impactul economic pe care astfel de măsuri le au asupra țărilor.”