Din cuprinsul articolului
Avertisment OMS: Focarul de variolă a maimuței ar putea fi doar „vârful aisbergului”. Ar putea fi doar începutul!
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că 200 de cazuri de variolă a maimuțelor găsite în ultimele săptămâni în afara țărilor în care virusul circulă de obicei ar putea fi doar începutul.
Șefa de pregătire pentru pandemie, Sylvie Briand, spune că răspândirea „neobișnuită” a virusului poate fi controlată cu ușurință prin măsurile potrivite.
Avertisment OMS: Focarul de variolă a maimuței ar putea fi doar „vârful aisbergului”
„Nu știm dacă vedem doar vârful aisbergului sau dacă există mai multe cazuri care nu sunt detectate în comunități”, a recunoscut vineri, într-un briefing, Sylvie Briand, șefa OMS pentru pregătirea și prevenirea pentru epidemii și pandemii către țări.
Din 7 mai, de când Marea Britanie a raportat pentru prima dată un caz confirmat de variolă a maimuței, aproape 200 de cazuri au fost raportate agenției de sănătate a ONU în țări îndepărtate de statele în care virusul este endemic. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a stabilit numărul acestor cazuri la 219
Endemice în anumite țări din Africa de Vest și Centrală, cazurile de variolă a maimuței au fost detectate brusc în alte 20 de țări din întreaga lume, inclusiv SUA, Australia, Emiratele Arabe Unite și aproape o duzină de țări din UE.
Ministerul spaniol al Sănătății a declarat vineri că până acum au fost confirmate acolo 98 de cazuri, în timp ce Marea Britanie numără în prezent 90 de infecții verificate.
Portugalia a înregistrat între timp 74 de cazuri confirmate, au declarat vineri autoritățile sanitare, adăugând că toate cazurile sunt la bărbați, în principal cu vârsta sub 40 de ani.
Argentina a confirmat vineri primele două cazuri de variolă a maimuței în America Latină.
„Suntem încă la începutul acestui eveniment”, a spus Briand reprezentanților statelor membre care participă la Adunarea Mondială a Sănătății de la Geneva. „Știm că vom avea mai multe cazuri în zilele următoare”, a spus ea, dar a subliniat că nu este nevoie să intrăm în panică.
„Aceasta nu este o boală de care publicul larg ar trebui să fie îngrijorat. Nu e Covid-ul sau alte boli se răspândesc rapid.”
Variola a fost eradicată în 1980
Variola maimuței este legată de variola, o boală mortală care a fost eradicată în 1980. Dar variola maimuței este mult mai puțin severă, cu o rată a mortalității de 3-6%. Majoritatea oamenilor se recuperează în decurs de trei până la patru săptămâni.
Simptomele inițiale includ febră mare, ganglioni limfatici umflați și erupții cutanate asemănătoare varicelei.
Nu există prea multe în ceea ce privește tratamentul, dar există unele antivirale dezvoltate împotriva variolei, inclusiv unul care a fost recent aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente împotriva variolei, a subliniat Briand.
Vaccinurile dezvoltate pentru variola s-au dovedit, de asemenea, a fi aproximativ 85% eficiente în prevenirea variolei maimuței.
Cu toate acestea, din moment ce variola nu a reprezentat o amenințare în mai mult de patru decenii, majoritatea persoanelor sub 45 de ani nu au primit vaccinul, iar proviziile pentru vaccinuri sunt astăzi foarte limitate.
Potrivit The Guardian, Sylvie Briand a spus că experții încearcă să determine ce a provocat această „situație neobișnuită”, declarând că investigațiile preliminare nu par să indice că virusul care provoacă variola maimuței s-a schimbat sau a suferit mutații.
Ea și-a exprimat speranța că răspândirea ar putea fi oprită. „Avem o fereastră bună de a opri transmisia acum”, a spus ea. „Dacă punem în aplicare măsurile potrivite acum, probabil că putem limita acest lucru cu ușurință.”