Varianta indiană a coronavirusului (denumită de OMS varianta Delta) este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică). La rândul ei, varianta Alfa este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.
OMS: Evoluţia pandemiei încă este foarte dinamică
Potrivit Public Health England (PHE), circa 99% dintre cazurile de COVID-19 înregistrate în prezent în Marea Britanie corespund variantei Delta, care în această ţară a luat locul ca variantă dominantă variantei Alfa, cea care a provocat ultimul val epidemic.
În Germania deocamdată numai circa 6% din cazurile de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Cu toate acestea, directorul Institutului german de boli infecţioase Robert Koch, Lothar Wieler, a declarat, vineri, 18 iunie, că întrebarea nu este ‘dacă’, ci ‘când’ ” ea va deveni dominantă în această ţară. Opinia lui Koch este că acest lucru s-ar putea întâmpla până la toamnă.
Experţii OMS consideră că evoluţia pandemiei încă este foarte dinamică, din cauza diferitelor variante aflate în circulaţie. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări asupra vaccinurilor folosite pentru a determina eficacitatea lor faţă de această evoluţie a coronavirusului SARS-CoV-2.
În acest context, OMS atrage atenţia în acest timp că relaxarea restricţiilor antiepidemice sau declararea prematură a unei victorii împotriva pandemiei riscă să contribuie la răspândirea şi mai accentuată a variantei indiene.