Sari la conținut

Avertisment INSP: valurile de căldură, urmate de ploi abundente, favorizează apariția anumitor boli, inclusiv infecția cu West Nile

Sursă foto: Getty Images
Infecția cu virusul West-Nile

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a emis luni un avertisment și recomandări pentru populație, considerând că valurile de căldură urmate de precipitații pot duce la apariția diferitelor boli.

„Temperaturile ridicate şi valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariţia anumitor boli, dintre acestea făcând parte şi neuroinfecţia Wst Nile, o boală infecţioasă ce se transmite prin înţepătura de ţânţar”, a transmis, luni, INSP.

Recomandările INSP împotriva infectării cu virusul West Nile

INSP face recomandări în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:

  • Evitaţi expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • Utilizaţi substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor;
  • Utilizaţi substanţe insecticide în locuinţă/în jurul locuinţei;
  • Împiedicaţi pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre);
  • Asiguraţi desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
  • Îndepărtaţi recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

INSP a anunţat anterior că, din data de 3 iunie, când a început perioada de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile a fost înregistrat un caz de infectare, acesta fiind în Bucureşti.

Persoana infectată este un bărbat, aflat în grupa de vârstă 60 – 69 de ani.

West Nile este un virus transmis prin înțepătura de țânțar infectat și care poate cauza boli neurologice la persoanele infectate. Cazurile apar în timpul sezonului țânțarilor, care începe vara și continuă până în toamnă. În prezent, nu există un vaccin pentru a preveni îmbolnăvirea, însă oamenii se pot apăra de virus prin respectarea unor măsuri de protecție.

Ce recomandă specialiștii în sănătate

Dr. Simin Florescu pentru Știrile ProTV: ”De obicei sunt semne ușoare, febră, dureri de cap, eventual amețeli sau dureri musculare, pasagere și atât. În foarte puține cazuri ajung să facă encefalită și meningită când ajung la spital”.

Aurelian Pintiliescu, biolog: ”Nu se schimbă neapărat schema de tratament, doar că se intervine mai concentrat pe zonele respective. Temperaturile crescute fac ca insectele să simta un disconfort și intensifică activitatea de căutare a gazdei, pe căldurile astea undeva la săptămână iese o nouă generație de țânțari”.

Pentru că nu există un tratament specific infecției și nici vaccin, specialiștii ne recomandă să ne protejăm împotriva țânțarilor.

Pe lângă binecunoscutele spray-uri, în farmacii există o serie de accesorii împotriva țânțarilor. Cum sunt brățări care conțin uleiuri obținute din plante aromatice. De pildă, citronella. În plus, mai sunt plasturi. Atenție, însă, aceștia trebuie aplicați pe haine, nu direct pe piele.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel