Sari la conținut

Avertisment îngrijorător: patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Deși atenția Rusiei este acum concentrată asupra războiului din Ucraina, planurile lui Putin nu pot fi subestimate. Țările europene trebuie să rămână vigilente, iar NATO și partenerii săi trebuie să fie pregătiți pentru eventualele provocări care ar putea apărea în viitorul apropiat. 

Într-un context geopolitic tensionat, un expert militar avertizează că planurile de expansiune ale președintelui rus Vladimir Putin ar putea include noi ținte din Europa.

Deși trupele ruse sunt implicate în conflictul prelungit din Ucraina, Nicholas Drummond, un specialist recunoscut în domeniul apărării și securității, susține că alte națiuni europene ar putea fi vizate în viitorul apropiat.

Țările baltice și Moldova – următoarele pe lista lui Putin?

Drummond a precizat că Estonia, Letonia și Lituania, cunoscute sub denumirea de statele baltice, sunt printre posibilele ținte ale ambițiilor expansioniste ale lui Putin. Moldova, țară care își păstrează de mult timp o poziție fragilă între influențele ruse și europene, este, de asemenea, menționată ca fiind vulnerabilă. Această regiune rămâne o sursă de îngrijorare pentru analiști, având în vedere situația separatistă din Transnistria, o regiune care și-a exprimat dorința de a se alătura Rusiei.

Potrivit lui Drummond, „Putin este un tip periculos, un tip foarte periculos și vrea ca Rusia să fie din nou o superputere”. Expertul sugerează că deși Rusia se confruntă cu provocări semnificative în Ucraina, ambițiile sale s-ar putea extinde în viitor și spre alte regiuni europene și chiar teritorii din Africa.

Pericolele extinderii conflictului militar

Drummond a explicat că o eventuală mișcare a Rusiei spre statele baltice ar putea declanșa o reacție puternică din partea NATO, în conformitate cu articolul 5 al alianței. Aceasta stipulează că un atac asupra unei țări membre este considerat un atac asupra tuturor. „Nu cred că va merge acum spre statele baltice, dar ar putea-o face. Există trupe NATO în aceste țări, așa că ar declanșa imediat un eveniment conform articolului 5”, a spus expertul. Un astfel de scenariu ar putea escalada rapid conflictul, implicând multiple state europene și conducând la o criză de proporții.

Moldova, o țară fără acces la mare, aflată între România și Ucraina, se confruntă cu provocări majore legate de securitatea sa națională. De ani de zile, politicienii moldoveni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Rusia să încerce să preia controlul asupra regiunii Transnistria. Această regiune separatistă, deși recunoscută internațional ca parte a Moldovei, funcționează de facto ca un stat independent susținut de forțe rusești.

Drummond a subliniat că, deși o invazie imediată în aceste zone este puțin probabilă datorită angajamentelor curente ale Rusiei în Ucraina, nu ar trebui exclusă complet posibilitatea unei mișcări viitoare. „În Moldova, s-ar putea să încerce ceva acolo. S-ar putea să decidă să facă ceva și în Africa, să pună mâna pe un teritoriu și acolo”, a adăugat expertul, subliniind că Rusia continuă să caute modalități de a-și extinde influența globală.

Președintele rus a exprimat în repetate rânduri dorința de a restaura ceea ce el consideră a fi gloria unui imperiu rus, un concept care nu doar că include fostele republici sovietice, dar și teritorii care, în viziunea sa, ar putea consolida poziția geopolitică a Rusiei. Acest obiectiv devine cu atât mai îngrijorător în contextul în care Kremlinul caută să-și întărească prezența militară și influența în afara granițelor sale imediate.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel