Khosta-2: Khosta-2 și SARS-CoV-2 aparțin aceleiași subcategorii de coronavirusuri cunoscute sub numele de sarbecovirusuri.
Un nou virus asemănător SARS-CoV-2, capabil să infecteze oamenii, a fost găsit la liliecii ruși, a constatat un studiu. Virusul care este rezistent la vaccinurile actuale împotriva COVID-19 a fost găsit de o echipă condusă de cercetători de la Universitatea de Stat din Washington (WSU), SUA. Cercetătorii au descoperit proteine cu vârf din virusul liliecilor, numit Khosta-2, și au spus că virusul poate infecta celulele umane.
„Cercetarea noastră demonstrează încă o dată că virusurile care circulă în fauna sălbatică din afara Asiei – chiar și în locuri precum vestul Rusiei, unde a fost găsit virusul Khosta-2 – reprezintă o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare în curs de desfășurare împotriva SARS-CoV-2″, spune autorul principal al studiului, Dr. Michael Letko, de la Universitatea de Stat din Washington.
Iată tot ce trebuie să știți despre Khosta-2, un nou virus asemănător Covid găsit la liliecii ruși:
1. Khosta-2 și SARS-CoV-2 aparțin aceleiași subcategorii de coronavirusuri cunoscute sub numele de sarbecovirusuri.
2. Khosta-2 reprezintă o amenințare pentru campaniile de vaccinare în desfășurare împotriva Covid, se arată în studiu.
3. Studiul a evidențiat necesitatea dezvoltării de vaccinuri universale pentru a proteja împotriva sarbecovirusurilor.
4. Virușii Khosta-1 și Khosta-2 au fost descoperiți la liliecii ruși la sfârșitul anului 2020.
5. Ambele nu păreau a fi o amenințare pentru oameni inițial, au spus cercetătorii.
6. Cercetătorii au spus că Khosta-1 prezintă un risc scăzut pentru oameni, dar Khosta-2 a demonstrat unele trăsături tulburătoare.
7. Există un risc puternic ca Khosta-2 să se recombine cu un al doilea virus precum SARS-CoV-2.
„Chiar acum, există grupuri care încearcă să găsească un vaccin care să ne protejeze nu doar împotriva următoarei variante a SARS-2, ci să ne protejeze de fapt împotriva sarbecovirusurilor în general. Din păcate, multe dintre vaccinurile noastre actuale sunt concepute pentru virusuri specifice despre care știm că infectează celulele umane sau pentru cele care par să prezinte cel mai mare risc de a ne infecta”, spune Dr. Letko. „Dar aceasta este o listă care se schimbă mereu. Trebuie să lărgim ținta acestor vaccinuri pentru a ne proteja împotriva tuturor sarbecovirusurilor.”