Din cuprinsul articolului
Efecte secundare omega-3. Cercetările recente ale Institutului de Cardiologie Smidt sugerează că dozele mari de acizi grași Omega-3 ar putea crește riscul de dezvoltare a fibrilației atriale.
Cercetătorii de la Institutul de Cardiologie Smidt au descoperit că administrarea unor doze mari de suplimente de ulei de pește – în special un gram sau mai mult pe zi – ar putea crește riscul de dezvoltare a fibrilației atriale, o tulburare a ritmului cardiac anormal, cu complicații potențial grave. Noul studiu a fost publicat în revista recunoscută cu evaluare, Circulation, a Asociației Americane de Cardiologie.
Fibrilația atrială este cel mai comun tip de ritm cardiac anormal, determinând contracția inimii în mod neregulat și, uneori, prea rapid. Se estimează că afectează 33 de milioane de oameni la nivel mondial și poate duce la cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă.
Potrivit Sondajului Național de Interviu asupra Sănătății din 2012, se estimează că 7,8 la sută dintre adulții americani, aproape 19 milioane de persoane, iau suplimente de ulei de pește.
Cercetările recente conduse de Christine M. Albert, MD, MPH, profesor de cardiologie și șef al Departamentului de Cardiologie în cadrul Institutului de Cardiologie Smidt, au sugerat că nici vitamina D, nici acizii grași Omega-3 găsiți în uleiul de pește nu previn dezvoltarea fibrilației atriale. Cu toate acestea, alte studii clinice efectuate în afara Cedars-Sinai au indicat un risc crescut de dezvoltare a fibrilației atriale la pacienții tratați cu acizi grași Omega-3, provocând confuzie atât printre medici cât și printre pacienți.
Pentru a explora mai departe motivele potențiale ale diferențelor dintre rezultatele acestor studii, Albert și echipa sa au efectuat o meta-analiză, care combină rezultatele mai multor studii științifice. Această comparație analitică între studii a sugerat că riscul de dezvoltare a fibrilației atriale depinde de doza de acizi grași Omega-3.
Deși există dovezi solide că acizii grași Omega-3 pot reduce semnificativ nivelurile de trigliceride din sânge și durerea artritică, majoritatea experților sunt de acord că este mai bine să obții acizii grași Omega-3 prin consumul de pește de mai multe ori pe săptămână.
„Scopul nostru a fost să aducem claritate, răspunsuri și informații clare în domeniul medical și la pacienți,” a declarat Albert, titularul Catedrei Dinstinse Lee și Harold Kapelovitz în Cardiologie. „În acest caz, rezultatele sugerează că nu există un răspuns simplu la întrebarea, ‘Uleiul de pește este bun sau rău pentru fibrilația atrială?’, ci mai degrabă, răspunsul poate depinde de doză.”
Principalele aspecte evidențiate din studiu includ:
Având acum aceste informații la îndemână, Albert are recomandări pentru medici, cercetători și pacienți.
Dacă medicii oferă suplimente de acizi grași omega-3 în doze mari, Albert spune că ar trebui să discute mai întâi despre potențialul riscului de dezvoltare a fibrilației atriale, iar pacienții ar trebui să fie informați despre semnele și simptomele potențiale ale afecțiunii, astfel încât să poată fi făcută o diagnosticare timpurie și asociată cu un tratament adecvat.
Cercetătorii, spune Albert, ar trebui să monitorizeze sistematic pacienții pentru fibrilația atrială și pentru rezultatele adverse asociate, pentru a defini mai bine rapoartele risc-beneficiu în studiile care examinează efectele suplimentelor de acizi grași omega-3.
„Pentru pacienți, riscul de a dezvolta fibrilație atrială pare să fie relativ mic pentru cei care iau un gram sau mai puțin de ulei de pește pe zi,” a spus Albert. „Luați mai mult de un gram de ulei de pește pe zi doar după sfatul medicului.”
Studiul, care a combinat rezultatele publicate anterior, nu a putut determina dacă există pacienți care ar putea fi mai susceptibili să dezvolte fibrilație atrială atunci când iau ulei de pește.
Riscul de a dezvolta fibrilație atrială crește odată cu înaintarea în vârstă și este mai frecvent la bărbați decât la femei. În plus față de vârstă și sex, factorii de risc suplimentari includ tensiunea arterială ridicată, boala coronariană, insuficiența cardiacă, defectele de valve cardiace, obezitatea și diabetul.
De asemenea, afecțiunea este mai probabil să apară în timpul unei infecții sau imediat după o intervenție chirurgicală. Stresul, cofeina și alcoolul pot declanșa, de asemenea, atacuri. Persoanele care fac multe exerciții fizice intense repetate, cum ar fi alergarea la maratoane, pot dezvolta, de asemenea, fibrilație atrială. Modul în care uleiul de pește poate modifica riscul de fibrilație atrială la alergătorii de maraton sau la persoanele cu alte factori de risc rămâne necunoscut.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…