Viitoarele pandemii ar putea fi mai letale decât actuala criză Covid, a avertizat unul dintre creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca, potrivit BBC.
Prof Dame Sarah Gilbert, susținând cea de-a 44-a prelegere Richard Dimbleby, a spus că trebuie să existe mai multe finanțări pentru pregătirea pentru pandemie pentru a preveni pierderea progreselor realizate.
Ea a avertizat, de asemenea, că vaccinurile ar putea fi mai puțin eficiente împotriva variantei Omicron.
Dame Sarah a adăugat că oamenii ar trebui să fie precauți până când se știe mai multe despre asta.
Ea a spus: „Nu va fi ultima dată când un virus ne amenință viețile și mijloacele de trai. Adevărul este că următorul ar putea fi mai rău. Ar putea fi mai contagios, sau mai letal, sau ambele.”
„Nu putem permite o situație în care am trecut prin tot ceea ce am trecut și apoi să descoperim că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanțare pentru pregătirea pentru pandemie”, a adăugat ea.
„Progresele pe care le-am făcut și cunoștințele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”.
Vorbind despre varianta Omicron, ea a spus că proteina sa cu vârf conține mutații cunoscute pentru a crește transmisibilitatea virusului.
„Dar există modificări suplimentare care pot însemna că anticorpii induși de vaccinuri sau de infecția cu alte variante pot fi mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu Omicron.
„Până când vom ști mai multe, ar trebui să fim precauți și să luăm măsuri pentru a încetini răspândirea acestei noi variante”.
Cu toate acestea, Dame Sarah a spus că o protecție redusă împotriva infecțiilor și a bolilor ușoare nu ar însemna neapărat o protecție redusă împotriva bolilor severe și a morții.
Ea a cerut, de asemenea, ca progresul rapid observat în furnizarea de vaccinuri și medicamente în timpul pandemiei să devină normă.
Nu a existat niciun motiv pentru care un vaccin universal pentru gripă să nu poată fi dezvoltat pentru a elimina amenințarea gripei, a spus ea.
Dame Sarah – care a fost recunoscută cu onoruri cu prilejul zilei de naștere a Reginei Marii Britanii la începutul acestui an – a început să proiecteze un vaccin împotriva coronavirusului la începutul anului 2020, când Covid a apărut pentru prima dată în China.
Vaccinul Oxford-AstraZeneca este acum cel mai utilizat pe scară largă din întreaga lume, cu doze trimise în peste 170 de țări.