Din cuprinsul articolului
Doctorul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă în rândul părinților, o dată cu venirea toamnei și creșterea numărului de copii răciți și cu obiceiul părinților de a le administra micuților siropuri de tuse.
Un subiect care ține pagina ziarelor internaționale începând cu 10 septembrie 2022 este moartea a 66 de copii din Gambia cărora li s-a administrat sirop de tuse.
Poliția din Gambia investighează moartea a 66 de copii, care au fost legate de patru mărci de sirop de tuse importate din India.
Înalți oficiali ai Agenției de Control al Medicamentului și importatorii au fost chemați la audieri, a precizat președintele Gambiei, Adama Barrow.
Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală cu privire la cele patru siropuri de tuse – avertizând că acestea ar putea fi legate de leziuni renale acute și decesele copiilor în iulie, august și septembrie.
Cu această ocazie, doctorul Mihai Craiu îndeamnă părinții să le ofere copiilor ceai cu miere și să aibă răbadere. Mai jos regăsiți mesajul domnului doctor:
„Subiect de îngrijorare pentru părinți – 66 copii din Gambia au decedat neașteptat, cu semne de insuficiență renală, după ce au primit un sirop de tuse fabricat în India. Se pare că aveau drept contaminanți în compoziția lor dietilen- și etilen-glicol.
https://www.bbc.com/news/world-africa-63191406
Ce putem învăța din această tragedie?
1. Siropurile de tuse sunt, de fapt, rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Ele sunt prescrise fie pentru că părintele solicită imperios un remediu, fie pentru că medicul are incertitudini privind evoluția bolii la acel copil și prescrie ceva, acoperitor…
2. Copilul mic, de creșă sau grădiniță, rareori poate să își sufle eficient nasul și nu poate să expectoreze. Deci trebuie să tușească, atunci când este răcit, pentru a îndepărta secrețiile din căile respiratorii.
3. După o răceală este normal ca tusea să persiste mai mult de 1 săptămână. Anormal este doar atunci când tusea durează mai mult de o lună. Sau când tușește și respiră greu copilul… În aceste scenarii trebuiesc făcute : un consult real și, poate, analize…
4. Ce putem da pentru a calma tusea unui copil de grăniniță? Studiile dovedesc că este eficace mierea de albine. Mai eficace decât medicamentele antitusive convenționale de uz pediatric. Sau decât placebo.
https://www.webmd.com/children/remedies-toddler-cough
Mesajul de luat acasă – un copil care se joacă, care se odihnește mulțumitor și care mănâncă acceptabil,
NU are nevoie de multe doctorii ci de un ceai cald cu miere. Sau miere dată cu lingurița.
Evident că această regulă nu se aplică la sugar sau la copiii ce au comorbidități!
Orice scenariu de răceală „banală” trece și de la sine. După un timp rezonabil… Febra durează câteva zile (3-4 în general) iar tusea câteva săptămâni.
Multă răbdare și … miere. Va fi o toamnă lungă”, a avertizat medicul Mihai Craiu pe rețele de socializare.