Din cuprinsul articolului
În contextul evenimentelor din ultimele zile în care mai mulți tineri au ajuns la spital din cauza consumului de substanțe interzise, doctorii atrag atenția asupra consecințelor care se pot dovedi fatale.
Tudor Ciuhodaru afirmă că 2 din 3 persoane consumă alcool sau droguri la diverse evenimente sau în club.
”Țineți minte când vorbeam în 2008 despre apariția acelor droguri de sinteză, etnobotanice? Țineți minte că proiectul meu de lege, Legea Ciuhodaru, a fost prima care a trecut prin Parlamentul României și venea cu o strategie coerentă, apropo de ceea ce înseamnă a aborda preventiv acest consum de droguri?
Să știți că ceea ce vedeți astăzi este doar vârful icebearg-ului și, din păcate, tratez de peste 20 de ani pacienți care consumă droguri în unitatea de primire a urgențelor. Dar vârsta este în continuă scădere, sunt forme tot mai severe, apar noi substanțe, iar faptul că vorbim despre un lucru pe care îl știe toată lumea este că la astfel de concerte, 2 din 3 persoane au consumat fie alcool, fie droguri.
(…) Mai țineți minte ce măsuri se luau în momentul în care se vorbea despre coronavirus la concerte? Toată lumea era testată, toată lumea era controlată, toată lumea era văzută în așa fel încât să nu se întâmple astfel de situații.
Din punctul meu de vedere, ceea ce zic de atâția ani, gândiți-vă că acele etnobotanice, droguri de sinteză, au creat de fapt o piață cu comportamente, facilități, un anumit stil de abordare. Până când nu vom face educație pentru sănătate predată de la școală, fie măcar punând acolo un nou capitol la orele de biologie, în așa fel încât să știe fiecare dintre toți acești potențială consumatori la ce riscuri reale se expun, pentru că aici este diferența dintre viață și moarte, până când nu vom avea o strategie coerentă… nu mai vorbim despre ei.
Aș spune despre România la ora actuală că doar este o țară de tranzit, este o mare iluzie. (…) O să ne trezim că ne izbucnește în față această problemă a consumului de droguri, pe care autoritățile au divizat-o și nu vor să o țină sub control.
Care sunt reacțiile cele mai grave după consumul de droguri
(…) Drogurile ușoare sunt doar din punct de vedere medico-legal, dar din punct de vedere al sănătății sunt chiar cele mai periculoase, pentru că nu se știe exact efectul de fiecare dată, dar depersonalizarea, agitația psihomotorie intensă, riscul suicidal, până la fenomenul de depresie respiratorie, comă, toate acestea se pot întâmpla în urma unui astfel de consum de droguri.
Această cutie a pandorei este de mult deschisă odată cu introducerea etnobotanicelor, iar, din păcate, aceste droguri de club, drogurile care se utilizează foarte des fac ravagii.
Cred că ar fi nevoie să ne gândim, apropo de educație, ca aceasta să fie dublată și cu acele măsuri de prim ajutor.
Am un avertisment clar pentru toți tinerii care ajung în club sau la concert. Măcar băutura aceea pe care o țineți la dumneavoastră, aveți grijă să aibă capac și să nu fie expusă, pentru că de multe ori s-au întâmplat situații tragice, pentru că o parte din aceste droguri sunt folosite inclusiv pentru a viola, să nu vi se adauge ceva în băutură și să vă expuneți la un risc.
Mare atenție, ușor nu înseamnă neapărat ușor. Ușor înseamnă doar din punct de vedere legal, pentru că, de fapt, ele sunt legale, dar mortale”, avertizează dr. Tudor Ciuhodaru la Antena 3.