Sari la conținut

Avertisment de sănătate cu privire la sticlele de apă care conțin mai multe bacterii decât un vas de toaletă

NHS spune că streptococul poate provoca simptome asemănătoare gripei, dureri în gât, erupții cutanate de scarlatină, răni, durere și umflături, dureri musculare, greață și vărsături.

Sticlele de apă reutilizabile au devenit parte din viața de zi cu zi pentru mulți oameni, însă, deși sunt bune pentru mediul înconjurător, s-ar putea să existe o surpriză neplăcută care să se ascundă în sticla dumneavoastră.

Experții au oferit câteva sfaturi despre cum să vă păstrați sticlele curate și cum să le depozitați pentru a evita acumularea de bacterii dăunătoare.

Având în vedere că NHS recomandă să bem cu toții paharele potrivite de apă pe zi, transportul unei sticle reutilizabile este o modalitate excelentă de a ne menține hidratați, însă puțini oameni își dau seama de riscurile pentru sănătate pe care le-ar putea avea.

Potrivit unui studiu realizat de waterfilterguru.com, sticlele de apă reutilizabile conțin în medie 20,8 milioane de unități formatoare de colonii (CFU) de bacterii, ceea ce echivalează cu de 40.000 de ori mai mult decât microbii de pe un scaun de toaletă, relatează Birmingham Live.

Așadar, ce s-ar putea întâmpla dacă continuați să reumpleți și să beți din sticla dumneavoastră fără să o curățați între utilizări?

„O concepție greșită frecventă în ceea ce privește igiena sticlelor de apă reutilizabile este că, deoarece le umpleți cu apă pură și intră în contact doar cu gura dumneavoastră, nu este nevoie să le curățați des”, spune Dr. Donald Grant, medic primar la The Independent Pharmacy.

Cu toate acestea, de fiecare dată când beți din sticlă, transferați bacteriile din gură, care se pot înmulți apoi în recipient.

„Orice lucru care este reutilizabil poate fi predispus să acumuleze murdărie, praf sau resturi și, ca urmare, bacterii”, spune medicul de familie privat Dr. Suhail Hussain.

„Acest lucru este exacerbat de faptul că sticlele de apă sunt mediul ideal pentru adăpostirea bacteriilor datorită faptului că sunt umede.”

Crăpăturile greu accesibile – de exemplu, în interiorul unui capac cu șurub sau sub paiul rabatabil – ar putea, de asemenea, să dezvolte mucegai, iar apoi există contaminarea din alte surse.

„Atunci când o depozitați într-o geantă de gimnastică, de exemplu, aceasta poate prelua bacterii din interiorul genții sau din orice altceva depozitat în ea, în timp ce puteți, de asemenea, să transferați bacterii de pe mâini pe sticlă”, spune Dr. Grant.

„Dacă sticla are un capac cu supapă, este posibil să fie nevoie să o ridicați sau să o răsuciți cu degetele, iar acest lucru poate transfera bacteriile pe care le-ați putut lua de la atingerea altor obiecte sau suprafețe.”

Sursa: Unsplash

Ce tipuri de germeni se găsesc în sticlele de apă?

„Acestea pot fi simple comensale, cum ar fi streptococul și stafilococul, care în mod normal trăiesc în simbioză cu gazda lor (noi), dar care pot deveni problematice dacă se acumulează sau dacă individul nu se simte bine”, spune Dr. Hussain.

Bacterii precum E. coli – o cauză frecventă a infecțiilor urinare și intestinale – pot coloniza adesea sticla de apă în urma unor manipulări repetate, cum ar fi punerea și scoaterea capacului.”

Aceste bacterii pot provoca potențial o varietate de probleme. „Este posibil să vă îmbolnăviți și să dezvoltați boli gastrice, cum ar fi diaree sau vărsături”, a adăugat Dr. Hussain. „Bacteriile Gram negative – o altă bacterie frecventă care se găsește în sticlele nespălate – pot duce la infecții ale tractului urogenital și pneumonie.”

Cât de des ar trebui să vă spălați sticla de apă reutilizabilă?

„Pentru a minimiza riscul de îmbolnăvire, ar trebui să vă curățați sticla de apă după fiecare utilizare”, spune Dr. Grant. „Ca un minim, ar trebui să vă propuneți să o spălați bine cel puțin de câteva ori pe săptămână.”

Apa caldă și lichidul de spălat sunt tot ce aveți nevoie pentru a alunga bacteriile. „Umpleți sticla cu un amestec fierbinte de săpun și agitați-o sau lăsați-o la înmuiat într-un amestec de detergent”, sfătuiește Dr. Hussain.

„Nu uitați să acordați o atenție deosebită capacelor/capacele și regiunilor cu capac cu șurub – folosiți o perie curată [pentru a le freca].”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel