Din cuprinsul articolului
De azi vine CANICULA, avertizează meteorologii. Cum ne protejăm sănătatea în zilele toride. Ce trebuie să facem și ce să evităm pentru a trece cu bine peste această caniculă.
După ploile și furtunile ce au trecut, iată că meteorologii ne anunță valuri de CANICULĂ! Dar este normal, pentru că urmează curând iulie, luna lui cuptor.
„Este posibil să consemnăm după 19-20 iunie și primul val de căldură cu temperaturi severe, mai mari de 35 grade”, a anunțat directorul executiv al ANM, Elena Mateescu.
De altfel, meteorologii au anunțat o probabilitate foarte mare a dezvoltării, în această săptămână, a unui val de căldură puternic, mai întâi în sud-vestul Europei.
Canicula urmează să cuprindă treptat, vestul Europei.
Și meteorologii de la Severe Weather trag un semnal de alarmă pentru canicula ce va veni, masa de aer cald rămânând câteva zile în anumite regiuni din Spania și Franța.
Așadar, urmează temperaturi extreme de care trebuie să ne protejăm indiferent că suntem în țară sau în vacanțe prin străinătate. Canicula pare să vină în mai multe zone.
Dar cum trecem cu bine și peste acest val de căldură?
Apă, apă, apă
Ei bine, pe lângă evitarea orelor când soarele dogorește, este bine să bem multă apă. Să mâncăm fructe și legume proaspete și să evităm băuturile alcoolice.
Este recomandat să ținem mereu o sticlă de apă la noi, să ne putem hidrata din când în când. NU trebuie să ne fie sete pentru a bea apă.
Dacă ne este sete, înseamnă că deja suntem deshidratați. Ideal ar fi ca apa să nu fie în recipient din plastic, ținută în mașină, în soare.
Mult mai indicată ar fi apa în sticlă, pe cât posibil.
Ce fel de haine purtăm
Chiar dacă folosim creme pentru a ne proteja pielea, cu factor de protecție cât mai mare, în zilele când soarele dogorește puternic e bine să ne protejăm cu haine care să ne acopere cât mai mult.
Sunt recomandate hainele din țesături naturale: bumbac, in, mătase… În niciun caz haine din materiale sintetice. Culorile sunt la fel de importante, fiind recomandate culorile și nuanțele deschise.
Iar dacă trebuie neapărat să ieșim din casă la ore când soarele arde prea tare, nu trebuie să ieșim fără a ne acoperi capul cu o șapcă, pălărie, eșarfă.
Dar nu doar ziua trebuie ne ferim de căldura excesivă, ci și noaptea. Ce trebuie să facem pentru a avea un somn bun, odihnitor?
Ce facem pentru un somn odihnitor
Ei bine, când e cald, somnul nostru este mai puțin bun. Pentru că temperatura noastră corporală se reglează mai dificil.
Crește în ultima fază a unui ciclu de somn, ceea ce provoacă trezirea, fie și în toiul nopții.
Așadar, obiectivul trebuie să fie scăderea temperaturii corpului, pentru a avea o noapte cu somn odihnitor, fără să ne tot trezim pentru că este prea cald.
Pentru a evita căldura excesivă din timpul nopții, mai ales dacă avem probleme când dăm drumul la aerul condiționat (mulți se plâng că au dureri de cap sau nu suportă aerul condiționat), este bine să ținem geamurile închise pe timpul zilei.
Astfel, păstrăm temperatura scăzută, aerisind doar dimineața când este încă răcoare și câteva minute înainte să ne băgăm în pat.
Tot pentru a ne odihni bine și pentru a nu transpira excesiv pe timpul nopții, este ideal să avem lenjerie de pat din material natural. Dacă folosim materiale sintetice, ca și în cazul hainelor…, nu este tocmai recomandat mai ales pe timp de vară.