Din cuprinsul articolului
Avertisment de călătorie cu avionul. Înainte de vacanța de vară, Organizația Mondială a Sănătății avertizează companiile aeriene că au dreptul de a refuza transportul de pasageri cu anumite afecțiuni de sănătate.
Fie că doriți să vă relaxați sau să schimbați mediul, cel mai probabil veți călători cu avionul spre destinația dorită. Cu toate acestea, există 18 afecțiuni medicale care ar putea duce la interzicerea accesului la un zbor.
Faptul că vă confruntați cu una dintre problemele de sănătate ar putea da dreptul unei companii aeriene să vă refuze accesul în avion.
„Companiile aeriene au dreptul de a refuza să transporte pasageri cu afecțiuni care se pot agrava sau pot avea consecințe grave în timpul zborului.
Acestea pot solicita o autorizație medicală din partea medicului în cazul în care există indicii că un pasager ar putea suferi de o boală sau de o afecțiune fizică sau psihică care ar putea reprezenta un pericol pentru siguranța aeronavei, ar putea reduce bunăstarea și confortul celorlalți pasageri și al membrilor echipajului, ar putea necesita îngrijiri medicale în timpul zborului sau ar putea fi agravată de zbor.
În cazul în care echipajul de cabină suspectează înainte de plecare că un pasager ar putea fi bolnav, comandantul aeronavei va fi informat și se va decide dacă pasagerul este apt să călătorească, dacă are nevoie de îngrijiri medicale sau dacă reprezintă un pericol pentru ceilalți pasageri și echipaj sau pentru siguranța aeronavei.
Politicile companiilor aeriene variază, iar cerințele trebuie verificate întotdeauna în momentul sau înainte de a rezerva zborul”, informează OMS, potrivit Express.
Organismul de sănătate a adăugat că un loc bun pentru a găsi informații este, de obicei, site-ul web al companiei aeriene.
Categoriile de persoane care nu pot călătorii cu avionul
Potrivit Fit For Travel, condus de NHS, călătoria cu avionul nu este în mod normal recomandată în următoarele cazuri:
– Bebelușii care au mai puțin de 48 de ore (mai mult după nașteri premature)
– Femei după a 36-a săptămână de sarcină (sau a 32-a săptămână în cazul unei sarcini multiple)
– Angină pectorală sau dureri în piept în repaus
– O boală infecțioasă (de exemplu, varicelă, gripă sau COVID)
– O boală cardiovasculară
– Atac de cord recent
– Accident vascular cerebral recent
– Operație sau leziune recentă în care este posibil să fie prezent aer sau gaz reținut în organism (de exemplu, stomac, intestine, ochi, față sau creier)
– Boli grave pe termen lung care vă afectează respirația (de exemplu, boala pulmonară obstructivă cronică)
– Disfuncție respiratorie în repaus
– Anemie cu celule secerătoare
– Pneumotorax nerezolvat (plămân perforat)
– Infecție a urechii
– Boala de decompresie după scufundare (uneori numită „boala de apăsare”)
– Presiune crescută în creier (din cauza unei hemoragii, leziuni sau infecții)
– Plasturi aplicați în termen de 24 de ore pentru zboruri mai mici de două ore sau de 48 de ore pentru zboruri mai lungi
– Sănătate mentală instabilă sau boală psihotică.