Cel puţin un milion de români suferă de o boală pe care nici nu ştiu că o au. Afirmaţia aparţine medicului primar pneumolog Florin Mihălţan. Este vorba despre astmul bronşic, o afecţiune diagosticată din păcate la sub 40% din pacienţii bolnavi. Şi asta pentru că boala este ascunsă, pacienţi interpretează greşit ceea ce simt şi nu de puţine ori minimalizează acest lucru.
„(…)De bronhopneumopatia cronică obstructivă suferă 9,8% din populaţia României însă doar sub 40% sunt diagnosticaţi. Ronchopatia cronică apare până la 40-60% din populaţie, iar anual 12.000 de persoane sunt diagnosticate având cancer bronhopulmonar”, a precizat doctorul Florin Mihălţan, medic primar pneumologie, la conferinţa “Managementul Bolilor Pulmonare”.
Poluarea şi dependenţa de nicotină sunt principalele cauze care provoacă aceste afecţiuni şi deşi mulţi ştiu de acest lucru foarte puţini dintre ei au noţiuni concrete în acest sens ori nu ţin cont de ele.
„Cancerul pulmonar reprezintă cea mai răspândită formă de cancer în România. ONU spune că o treime din acestea sunt previzibile, iar jumătate ar putea fi evitate. (…)
Controlul factorilor de risc asociaţi cu afecţiunile pulmonare, printre care fumatul sau poluarea, contribuie la reducerea incidenţei şi mortalităţii”, atrage atenţia medicul.