Din cuprinsul articolului
Căderea timpurie a părului poate alerta bărbații asupra riscului de a dezvolta o boală gravă. Un medic dezvăluie care sunt riscurile pentru sănătate.
Se crede că anumiţi bărbați au o predispoziţie genetică de a se confrunta cu calviţia prematură, o afecţiune dermatologică a foliculilor piloşi ce determină pierderea firelor de păr de pe cap.
Se pare că alopecia este adesea moștenită şi se datorează modificărilor nivelului de testosteron și a derivaților săi, precum și stresului cronic, care are un impact major asupra întregului organism. Calviția îi poate amenința și pe bărbații care fumează şi consumă alcool în exces sau care au o deficiență de vitamine, fier și zinc.
Risc crescut pentru o boală gravă
Medicul Oksana Drapkina avertizează că bărbații care încep să-și piardă în mod activ părul încă de la vârsta de 30-40 de ani ar trebui să fie foarte atenți la acest simptom alarmant. Acesta este un motiv serios pentru a-și schimba stilul de viață.
„Chelia precoce înainte de vârsta de 40 de ani la bărbați este asociată cu un risc crescut de apariție a bolii coronariene”, atrage atenţia medicul, care argumentează că este un lucru dovedit științific.
Măsuri de prevenţie
Ea îi sfătuiește pe tinerii care observă că le cade părul prea des şi prea mult să-și monitorizeze cât mai atent stilul de viață. În acest fel, pot preveni o boală teribilă. Potrivit medicului, aceste persoane trebuie să facă o serie de schimbări radicale în viaţa personală.
- normalizarea dietei, a activității fizice și a somnului;
- eliminarea obiceiurilor nocive;
- controale medicale preventive mai frecvente
Căderea intensă a părului la bărbați poate fi cauzată şi de o tulburare severă a sistemului imunitar. În acest caz, chelia poate începe sub formă de leziuni cu diferite localizări: pe spatele capului, în zona parietală sau frontală, pe tâmple, barbă, sprâncene.
Dacă va confruntaţi cu aceste simptome, este bine să vă programaţi urgent la un imunolog și un specialist endrocrinolog. Acest lucru este important nu numai pentru salvarea podoabei capilare, dar mai ales pentru a preveni deteriorarea organelor și sistemelor interne ale corpului.
Spălarea părului prea des sau prea rar are un efect negativ asupra stării scalpului. Măsurile de igienă sunt necesare atunci când părul este murdar, nu după un anumit program.
Stresul poate agrava alopecia
Stresul afectează negativ starea generală de bine, provoacă exacerbarea bolilor cronice, dar și alopecie atât la bărbați, cât și la femei. Nutriția foliculilor este perturbată şi, ca efect, nu mai cresc alte fire noi de păr. Se recomandă evitarea situațiilor stresante și oboseala constantă, inclusiv prin medicaţie şi terapii naturiste cu efect sedativ.
Căderea părului poate fi cauzată de lipsa nutrienților din organism – vitamine, minerale, oligoelemente. Nutriția proastă a foliculilor de păr duce la subțierea acestora și, ca urmare, la căderea sau subțierea părului. Bărbații dezvoltă pete de chelie, care cresc în dimensiune în timp.
Puteți opri avansarea calviţiei cu ajutorul unui complex de vitamine-minerale. Este mai bine să faceţi o cură la recomandarea medicului dermatolog, pe baza rezultatelor analizelor de sânge.