Din cuprinsul articolului
Care este băutura populară care „dublează” riscul de cancer intestinal la adulții care o consumă mai mult de două pe zi, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie?
Este a doua cea mai mortală formă de boală din Marea Britanie, iar cei care consumă anumite băuturi s-ar putea expune în pericol de a dezvolta această afecțiune, spun oamenii de știință.
Cancerul intestinal, care ucide 16.000 de britanici pe an, începe în intestinul gros și se dezvoltă în cea mai mare parte din excrescențe precanceroase, numite polipi. Nu toate vor deveni canceroase, dar dacă medicul dumneavoastră găsește vreuna, va tinde să le elimine pentru a preveni cancerul.
Dar, dacă este detectat devreme, poate fi vindecat, iar un stil de viață sănătos poate face o diferență enormă.
Cercetările publicate în revista Gut au dezvăluit o legătură între băuturile îndulcite cu zahăr și boala mortală. S-a descoperit că adulții, în special femeile, care consumă două sau mai multe pentru a-și potoli setea în fiecare zi, „dublează” riscul de cancer intestinal înainte de vârsta de 50 de ani.
Astfel, băuturile răcoritoare, băuturile cu aromă de fructe și băuturile sportive și energizante reprezintă toate o amenințare semnificativă, arată studiul.
Oamenii de știință de la Universitatea Kyung Hee din Coreea de Sud au descoperit că cancerul colorectal era cu 22% mai puțin probabil la bărbații care consumau cele mai multe fructe și legume, comparativ cu cei care mănâncă cel mai puțin. Cancer Research UK estimează că 54% din cazurile de cancer intestinal – 23.000 pe an – ar putea fi prevenite printr-un stil de viață mai sănătos.
Factorii medicinali au inclus: aspirina; medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi paracetamol; si statine.
Privind factorii dietetici și acest lucru a inclus vitamine sau suplimente (magneziu, calciu, acid folic, vitamina A, B, C, E, D, β-caroten și seleniu); cafea; ceai; pește și acizi grași omega 3; lactate; fibră; fructe și legume; carne; si alcool.
„Testul seAFOod demonstrează că atât aspirina, cât și EPA au efecte preventive, ceea ce este deosebit de interesant, având în vedere că ambii sunt compuși relativ ieftini și siguri de administrat pacienților”, a declarat autorul principal al studiului, prof. Mark Hull, de la Universitatea din Leeds.
Având în vedere aceste noi dovezi, clinicienii trebuie să ia în considerare acești agenți pentru pacienții cu risc crescut de cancer intestinal, alături de supravegherea regulată prin colonoscopie.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…