Sari la conținut

Avertisment: băutura populară care „dublează” riscul de cancer intestinal

intestin
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
bautura medicament care ajuta intestinul

Care este băutura populară  care „dublează” riscul de cancer intestinal la adulții care o consumă mai mult de două pe zi, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie?

Este a doua cea mai mortală formă de boală din Marea Britanie, iar cei care consumă anumite băuturi s-ar putea expune în pericol de a dezvolta această afecțiune, spun oamenii de știință.

Avertisment: băutura populară care „dublează” riscul de cancer intestinal

Cancerul intestinal, care ucide 16.000 de britanici pe an, începe în intestinul gros și se dezvoltă în cea mai mare parte din excrescențe precanceroase, numite polipi. Nu toate vor deveni canceroase, dar dacă medicul dumneavoastră găsește vreuna, va tinde să le elimine pentru a preveni cancerul.

Dar, dacă este detectat devreme, poate fi vindecat, iar un stil de viață sănătos poate face o diferență enormă.

Cercetările publicate în revista Gut au dezvăluit o legătură între băuturile îndulcite cu zahăr și boala mortală. S-a descoperit că adulții, în special femeile, care consumă două sau mai multe pentru a-și potoli setea în fiecare zi, „dublează” riscul de cancer intestinal înainte de vârsta de 50 de ani.

Astfel, băuturile răcoritoare, băuturile cu aromă de fructe și băuturile sportive și energizante reprezintă toate o amenințare semnificativă, arată studiul.

Ce spun alte studii despre scăderea riscului de cancer intestinal

  • În noiembrie 2022, experții au dezvăluit că o dietă vegetariană sănătoasă ar putea reduce riscul de cancer intestinal cu o cincime – dar numai dacă ești bărbat. Aproximativ 43.000 de britanici suferă de boala în fiecare an, ceea ce o face unul dintre cele mai comune tipuri de tumori. Jumătate din cazuri ar putea fi evitate adoptând un stil de viață sănătos, schimbând carnea cu legume și cereale.

Oamenii de știință de la Universitatea Kyung Hee din Coreea de Sud au descoperit că cancerul colorectal era cu 22% mai puțin probabil la bărbații care consumau cele mai multe fructe și legume, comparativ cu cei care mănâncă cel mai puțin. Cancer Research UK estimează că 54% din cazurile de cancer intestinal – 23.000 pe an – ar putea fi prevenite printr-un stil de viață mai sănătos.

  • O altă lucrare, publicată în 2020, a descoperit că alimentele bogate în folați, magneziu și produse lactate ar putea ajuta la prevenirea celui de-al doilea cancer cel mai mortal. Cercetătorii au analizat date și recenzii ale cancerului, precum și studii clinice și observaționale care au evaluat impactul dietei și al factorilor medicinali atunci când vine vorba de dezvoltarea cancerului intestinal.

Factorii medicinali au inclus: aspirina; medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi paracetamol; si statine.

Privind factorii dietetici și acest lucru a inclus vitamine sau suplimente (magneziu, calciu, acid folic, vitamina A, B, C, E, D, β-caroten și seleniu); cafea; ceai; pește și acizi grași omega 3; lactate; fibră; fructe și legume; carne; si alcool.

  • În 2018, experții au descoperit că medicamentele de zi cu zi precum suplimentele și aspirina ar putea ajuta la protejarea împotriva cancerului intestinal.

„Testul seAFOod demonstrează că atât aspirina, cât și EPA au efecte preventive, ceea ce este deosebit de interesant, având în vedere că ambii sunt compuși relativ ieftini și siguri de administrat pacienților”, a declarat autorul principal al studiului, prof. Mark Hull, de la Universitatea din Leeds.

Având în vedere aceste noi dovezi, clinicienii trebuie să ia în considerare acești agenți pentru pacienții cu risc crescut de cancer intestinal, alături de supravegherea regulată prin colonoscopie.

  • În 2019, la Primul Spital al Universității Medicale din China s-a descoperit că consumul a doar 44 g de legume allium în fiecare zi poate reduce riscul de a dezvolta boala ucigașă.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel