Din cuprinsul articolului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că virusurile hepatice provoacă în continuare 3.500 de decese pe zi, o cifră aflată în creştere alarmantă.
Noi date din 187 de ţări arată că numărul estimat al deceselor cauzate de hepatita virală a crescut de la 1,1 milioane în 2019 la 1,3 milioane în 2022, potrivit unui raport publicat marţi de OMS, care a solicitat acţiuni rapide în cadrul summitului mondial privind hepatita.
Acestea sunt „tendinţe alarmante”, a declarat presei Meg Doherty, directoare a Departamentului pentru HIV, hepatită şi infecţii cu transmitere sexuală (ITS) din cadrul OMS.
În fiecare zi, un total de 3.500 de persoane mor în întreaga lume ca urmare a unei infecţii cu hepatită: 83% din cauza hepatitei B şi 17% din cauza hepatitei C, informează AFP, potrivit Agerpres.
Estimările actualizate ale OMS indică faptul că 254 de milioane de persoane trăiau cu hepatita B şi 50 de milioane cu hepatita C în 2022.
În toate regiunile lumii, doar 3% dintre persoanele care trăiesc cu infecţie cronică cu hepatita B au primit un tratament antiviral până la sfârşitul anului 2022. În ceea ce priveşte hepatita C, 20% au primit un tratament curativ. „Aceste rezultate sunt departe de obiectivele globale de a trata 80% din persoanele care trăiesc cu hepatita cronică B şi C până în 2030”, a subliniat Meg Doherty.
Cu toate acestea, cele mai recente date indică o uşoară ameliorare faţă de cifrele din 2019. Dar, „în pofida progreselor înregistrate la nivel mondial în materie de prevenire (…), numărul deceselor este în creştere deoarece prea puţine persoane cu hepatită sunt diagnosticate şi tratate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat.
În pofida disponibilităţii unor medicamente generice la preţuri accesibile pentru hepatita virală, numeroase ţări nu reuşesc să şi le procure, atrage atenţia OMS, care solicită un acces mai larg la teste şi la diagnostice.
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…