Din cuprinsul articolului
România are nevoie urgentă de peste 2.000 de medici de familie. Sunt 424 de localități fără. Este deja o problemă de securitate națională? De ce fiecare program de guvernare are soluții doar teoretic, dar…
Preşedintele Colegiului Medicilor, Prof. dr. Daniel Coriu, trage un semnal de alarmă privind lipsa unei categorii de medici. Este nevoie urgentă de astfel de medici în 424 de localități, acolo unde nu este nici măcar unul.
Estimările sunt și mai sumbre. Peste zece ani, nu prea vor mai fi. Cei de acum sunt peste 61 de ani, în proporție de 50%. Iar cei tineri, de până la 35 de ani, sunt foarte puțini.
Doar 2,2% din totalul medicilor de familie au sub 35 de ani…
Potrivit lui Coriu, în 424 de localități nu există medic de familie
„Vom muri mai repede şi vom fi bolnavi mai repede”, avertizează şi Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Într-o solicitare făcută către universităţile de Medicină şi Farmacie, filialele Colegiului Medicilor şi Asociaţiile Medicilor de Familie,
DSP Vaslui cere sprijin pentru informarea şi îndrumarea medicilor de familie care ar fi interesaţi să ocupe posturile vacante de medic de familie din 8 comune rămase fără astfel de specialişti pentru că şi-au încetat activitatea la
cabinetele de acolo. Sunt comune aflate la câţiva zeci de kilometri de municipiul Vaslui şi Bârlad.
Prof. Dr. Daniel Coriu, Preşedintele Colegiului Medicilor din România a explicat News.ro că în 424 de localităţi din ţară nu există medic de familie, în timp ce în peste 1000 de localităţi necesarul de medici de familie nu este acoperit.
În plus, o mare problemă este şi îmbătrânirea acestor specialişti. În acest sens, spune Prof. Coriu, peste 10 ani nu vor mai exista medici de familie în România, iar birocratizarea excesivă a muncii lor este principala cauză a faptului că tot mai puţini medici tineri intră în sistem.
„În România avem 424 de localităţi fără medic de familie şi de asemenea avem peste 1000 de localităţi – 1098, cu necesar neacoperit de medici de familie. Noi considerăm un deficit de medici de familie undeva de 2200. Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa, acum avem sub 10.000.
Foarte importantă este îmbătrânirea populaţiei medicilor de familie. 47%, aproape jumătate din medicii noştri de familie au peste 61 de ani. Aproape jumătate vor ieşi la pensie peste câţiva ani. Noi peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie.
Ştiţi ce mă impresionează? În ultimii 10 ani fiecare program de guvernare începe cu această… baza sistemului sanitar este medicina primară, toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic.
Şi ca să vedem câţi intră în sistem, sub 35 de ani au numai 2,2 %. Deci practic foarte curând aceasta ar trebui să devină o problemă de strategie naţională, ce dorim, ce se va întâmpla cu medicina primară. Autorităţile, Guvernul trebuie cumva să înţeleagă această necesitate, această problemă şi să o rezolve”, a declarat prof. Dr. Daniel Coriu pentru News.ro.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…