Accidentul vascular cerebral (AVC) atunci când se produce la o persoană tânără nu mai uimește pe nimeni, fiind tot mai frecvent întâlnite. De aceea, recuperarea după o astfel de problemă medicală este extrem de importantă. Sunt însă anumite dificultăți medicale care îngreunează recuperarea bolnavului.
Una dintre acestea este hemiplegia. Aceasta este o slăbiciune resimțită pe o parte a corpului, opusă părții unde s-a produs leziunea cerebrală. Sau altfel spus, este paralizia totală sau parțială a unei jumătăți a corpului. Această duce la imposibilitatea de mișcare a bolnavului și implicit de recuperare a lui. Totodată, hemiplegia alterează musculatura. Totodată, este posibil ca declanșarea hemiplagiei să fie bruscă sau treptat, în etape. În literatura de specialitate, în funcție de creșterea sau scăderea tonusului muscular, hemiplegia poate să fie spastică sau flască. Vestea bună este însă că aceasta se poate trata.
În consecință, pacientul cu hemiplegie va avea parte de îngrijirea medicală a unei echipe complete. Aceasta este formată din medicul neurolog, medicul de reabilitare medicală, psihologul, kinetoterapeutul, fizioterapeutul și psihologul.
Atenție! Hemiplegia este o afectare neurologică sechelară. În lipsa tratamentului adecvat poate să ducă la o dizabilitate permanentă și ireversibilă.
Poate de aceea, medicii spun că este vital ca un pacient care a avut un AVC să ajungă în mai puțin de 4 ore la spital. În acest fel, medicii specialiști neurologi au timpul necesar de a interveni.
În caz contrar, urmările sunt uneori extrem de grave. Mai exact, în funcție de gravitatea AVC-ului dar și de partea pe care acesta s-a produs, bolnavul poate să dezvolte următoarele: paralizie, hemiplegie, tulburări de înțelegere și exprimare a limbajului, tulburări de vedere, imposibilitatea de a se hrăni singur, amnezie, depresie.
Medicii susțin că recuperarea după un accident vascular cerebral ar trebuie să înceapă după maximum două luni de la producerea evenimentului medical.
De asemenea, specialiștii spun că hemiplegia sau hemipareza apare după accidentele vasculare cerebrale, accidentele ischemice sau cele hemoragice. Însă poate să se instaleze și dacă o persoană are o tumoră craniană. Mai rău este că nu doar mersul va fi afectat ci și echilibrul. Sunt și cazuri în care asistăm la dificultăți de înghițire sau de comunicare. De asemenea, sunt des întâlnite și tulburările de vedere.
Iată ce factori de risc ai AVC –ului care pot fi controlați
Nu în ultimul rând, cauzele care pot provoca un AVC ar trebui să fie controlate sau prevenite. De exemplu, hipertensiunea arterială, fibrilația atrială, excesul de colesterol și trigliceride, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de alcool sunt principalii factori de risc ai AVC-ului. Ei bine, toți pot fi controlați și preveniți cu ajutorul unui stil de viață sănătos. De asemenea, după ce a avut loc un AVC, oricând poate să se producă altul. De aceea, renunțarea la fumat, la alcool, la sedentarism sunt foarte importante.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…